A horvát ellenzék hangoskodással akadályozta a parlament munkáját az Agrokor miatt

Külföld, 2017.11.22

A horvát ellenzéki pártok negyven percen keresztül hangoskodással és dobolással akadályozták a parlament munkáját, miután szerdán kormánypárti képviselők nem vettek részt a Horvátország legnagyobb mangántulajdonú vállalatát, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokort vizsgáló parlamenti bizottság ülésén.

A parlament plenáris ülésén részt vett Andrej Plenkovic horvát kormányfő és a kabinet több minisztere is, akik a 2018-as, a kormány által már elfogadott költségvetési tervezetet próbálták bemutatni és vitára bocsátani.

Az Agrokort vizsgáló bizottságnak ez lett volna a negyedik ülése, de azon sem a tanúk, sem a kormányzó, jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és annak koalíciós partnere, a Horvát Néppárt (HNS) által delegált tagok sem jelentek meg. Távolmaradásukat azzal indokolták, hogy a törvény szerint amennyiben jogerőre emelkedik Ivica Todoric tulajdonos elleni ügyészégi vizsgálat, a bizottságnak be kell szüntetnie a munkáját.

Orast Miljenic, a bizottság ellenzéki, szociáldemokrata (SDP) elnöke szerint a törvényt többféle módon is lehet értelmezni. Úgy vélekedett, hogy valaki felhatalmazás nélkül kétségbe vonta és megsértette a parlament döntését. Amennyiben a többség úgy gondolta, hogy fel kell függeszteni a vizsgálóbizottság munkáját, arról határozatot kellett volna hozni.

Miután a bizottsági ülést nem tudták megtartani, a képviselők a parlament plenáris ülésén folytatták a vitát, ahol azután tört ki a "vihar", hogy Gordan Jandrokovic házelnök nem rendelt el szünetet az ellenzék kérésére, amely szerint a kormány ellehetetleníti a bizottság munkáját, mert az kellemetlen a HDZ-re nézve.

Davor Bernardic, az SDP elnöke felszólalásában kijelentette: a parlament hozta létre a bizottságot, ezért a képviselők egy része nem dönthet úgy, hogy önkényesen szabotálja annak munkáját, erről a nemzetgyűlésnek kell határoznia.

A negyven percen át tartó dobolás végül kompromisszummal zárult: a házelnök szünetet rendelt el, és összehívta a frakciók vezetőit egyeztetésre. Végül a kormánynak is sikerült ismertetnie a költségvetési tervezetet. A kormányfő egyébként többször is elhagyta a termet a zajongás alatt.

Az Agrokort vizsgáló parlamenti bizottság elmúlt ülésein több volt miniszterelnököt, államfőt, jegybankelnököt, pénzügyminisztert is meghallgatott. Az üléseket élőben közvetítette több horvát hírcsatorna. A horvát sajtóban pedig kiemelt helyet kaptak ezek a hírek.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő nemrég úgy nyilatkozott, hogy csalódott a bizottság munkáját illetően, mert az átpolitizált és nem törekedett valós összefüggések kiderítésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!