A horvát parlament határozatban ítélte el Seselj ideiglenes szabadlábra helyezését

Külföld, 2014.11.26

    Zágráb, 2014. november 26., szerda (MTI/Hina) - A horvát parlament szerdán határozatot fogadott el, amelyben felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy ítélje el a háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj ideiglenes szabadlábra helyezését, és követelte a szerb ultranacionalista politikus visszaküldését hágai börtönébe, hogy ott várja meg az ítéletet.

Seseljt rákbetegsége miatt november 12-én engedte ki ideiglenesen a hágai Nemzetközi Törvényszék, hogy hazájában kezeltesse magát.

Miután visszatért Belgrádba, folytatta a fenyegetőzést, megfélemlítést, az etnikai gyűlölet és intolerancia szítását, az áldozatok gyalázását és az EU- és NATO-tag Horvátországgal szembeni területi követelések hangoztatását - áll a határozatban, amelyet Jadranka Kosor volt miniszterelnök, jelenleg független képviselő kezdeményezett.

A horvát parlament szerint Seselj megnyilvánulásai veszélyesek az egész térségre nézve, ideiglenes szabadlábra helyezése sérti a délszláv háború áldozatainak emlékét. Ezért felszólította a Nemzetközi Törvényszéket alapító ENSZ BT-t, érje el a vádlott visszaküldését hágai börtönébe. Egyben felszólította a BT-t, sürgősen vitassa meg a Nemzetközi Törvényszék Seseljjel kapcsolatos tevékenységét, hogy a nemzetközi intézményekbe, a törvényesség, az igazságosság, a béke és stabilitás letéteményeseibe vetett bizalom ne szenvedjen csorbát.

A 60 éves szerb politikus 11 éve áll a hágai törvényszék előtt, de ítélet még nem született a perében.

Seseljt többek között azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett szerb háborús bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, Seseljnek pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei - amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették - hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához. Ügyében tavaly részrehajlás gyanúja miatt felmentették az eljárás egyik bíráját, Frederik Harhoffot, helyére pedig Mandiaye Niangot nevezték ki. A bírócsere miatt elmaradt a tavaly októberre tervezett ítélethirdetés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!