A kijelölt amerikai jegybankelnök "határozott választ" ígér minden gazdasági nehézségre

Külföld, 2017.11.28

Jerome Powell, a kijelölt amerikai jegybankelnök hétfőn, szenátusi meghallgatásának első napján leszögezte: bármilyen gazdasági nehézségek adódjanak is, mindig "határozott választ" ad majd rájuk.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer, a Fed elnöki székének várományosa előre elkészített és a szenátus pénzügyi bizottságában felolvasott beszédében védelmébe vette e Fed eddigi válságkezelő intézkedéseit. Elemzők szerint ezzel azt kívánta jelezni, hogy folytatni szándékozik elődje, Janet Yellen politikáját.

Powell, aki jelenleg is a Fed kormányzótanácsának tagja, támogatva a 2007 és 2009 közötti pénzügyi válság idején a Fed szakértők által agresszívnak minősített pénzügypolitikáját, leszögezte: "a gazdasági helyzet alakulásához igazodva, továbbra is rugalmasnak kell lennünk". Majd hozzátette, hogy az amerikai pénzügyi stabilitást és gazdasági felvirágzást váratlanul veszélyeztető új fenyegetésekre "határozottan és megfelelő erővel" kell válaszolni.

A szakember konkrétumokat nem mondott, de utalt arra, hogy a pénzügyi válság idején bevezetett szabályozókon - miután betöltötték küldetésüket - lazítani szeretne. Egyúttal hangsúlyozta, hogy megőrzi a Fed függetlenségét és pártoktól való távolságtartását, és a kongresszus által is meghatározott célok megvalósítása érdekében minden tőle telhetőt megtesz a maximális foglalkoztatásért és az infláció alacsonyan tartásáért.

Donald Trump amerikai elnök november 2-án jelölte a jegybank élére a 64 éves Jerome Powellt, akinek kinevezését a szenátusnak kell megszavaznia. Az ehhez szükséges meghallgatás kezdődött meg hétfőn a szenátus pénzügyi bizottságában. Amennyiben Powell jelölését a törvényhozók jóváhagyják, személyében először lesz a Fed élén nem közgazdász vezető. Powell ugyanis jogász és beruházási bankár, aki egyaránt dolgozott a magánszektorban és a kormányzatban is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!