A KMKSZ és az UMDSZ üdvözli a közelgő ukrán-magyar miniszterelnöki találkozót

Külföld, 2016.11.19

Közös nyilatkozatban üdvözölte Volodimir Hrojszman ukrán és Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2016. november 26-án tartandó budapesti találkozóját a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), fontos előrelépésnek nevezve az eseményt a kétoldalú kapcsolatok erősítése terén.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott nyilatkozat szerint a KMKSZ és az UMDSZ üdvözli a magyar-ukrán kapcsolatok megerősítése és bővítése céljából tett magas szintű kormányzati erőfeszítéseket, amelyek sorában szerintük kiemelkedő politikai jelentőséggel bír a 2016. november 26-ra kitűzött miniszterelnöki találkozó.

"Meggyőződésünk, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködés élénkítését elősegítő komoly, hivatalos állami látogatás fontos előrelépés, s egyben állomás, amely nagyban előmozdíthatja Ukrajna, Kárpátalja, s azon belül a határ menti régió gazdasági, infrastrukturális fejlesztését is" - olvasható a dokumentumban. A két magyar szervezet reményét fejezi ki, hogy "a kormányfői találkozó eredményeképpen többek között olyan, eddig meg nem valósított intézkedések kerülhetnek kivitelezésre, mint a Beregszász városát elkerülő autóút megépítése, vagy a tervezett újabb határátkelők megnyitása".

A KMKSZ és az UMDSZ a gazdasági kérdések mellett fontosnak tartja, hogy a találkozón a két ország miniszterelnöke vitassa meg a kárpátaljai magyarokat érintő problémák is.

"Aggodalomra ad okot, hogy 2016 őszén Ukrajnában olyan törvényalkotási intézkedések sora vette kezdetét, amelyek a nemzetiségek jogainak jelentős mértékű szűkítését eredményezhetik" - emlékeztet a nyilatkozat, a kedvezőtlen fejlemények között említve a közelmúltban Kijevben elindított alkotmánybírósági eljárást, amely az érvényben lévő nyelvtörvény hatályosságának felülvizsgálatát célozza. "E jogszabály érvényességének az alkotmánybíróság általi teljes vagy részleges eltörlése a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak csorbulását és az országon belüli társadalmi feszültségek fokozódását idézheti elő" - mutatnak rá a kárpátaljai magyar szervezetek.

A nyilatkozat szerint az új ukrán oktatási törvény tervezetében előirányzott módosítások, amelyekkel szemben a kárpátaljai magyarság szervezetei több ízben is tiltakozásukat fejezték ki, jelentős visszalépést jelentenének a nemzeti kisebbségek jogérvényesítése terén, súlyosan megsértve az anyanyelven történő oktatáshoz való alkotmányos alapjogot. "Sajnálatosnak tartjuk, hogy nem történtek előrelépések az ukrán hatóságok részéről a szélsőséges ukrán nacionalista csoportosulások által szervezett 2016. március 13-i, ungvári magyarellenes felvonulás ügyében, amely a félelemkeltést, a nemzetiségek közötti béke megbontását célozta, s mint ilyen, sértette Ukrajna törvényeit, nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit, és ellentétes az ország alaptörvényével is" - állapítják meg a magyar szervezetek.

A dokumentum arra is utal, hogy máig nem rendeződött törvényi szinten a szovjet hatóságok által lágerekbe hurcolt kárpátaljai magyar és német lakosság rehabilitálásának kérdése.

"Meggyőződésünk, hogy a jogállamiság, a stabilitás és a béke megteremtése alapvető feltétele az alkotmányos jogok biztosítása, a törvények megfelelő végrehajtása, valamint a kisebbségek védelme, azok jogainak bővítése az európai normáknak megfelelően" - zárja nyilatkozatát a KMKSZ és UMDSZ, remélve, hogy a magyar-ukrán jószomszédi viszony erősödése töretlenül folytatódni fog, s abban a kárpátaljai magyarság fontos szerepet játszhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!