A kneszet első körben megszavazta a civil szervezetek finanszírozását átláthatóvá tevő törvényjavaslatot

Külföld, 2016.02.09

Az izraeli parlament, a kneszet első olvasatban megszavazta a civil szervezetek külföldi finanszírozásának bejelentési kötelezettségéről szóló, "átláthatósági" törvénytervezetet - jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió kedd reggel.

A kneszet plenáris ülésén ötvenen támogatták negyvenhárom képviselő ellenében a törvényjavaslatot, amely szerint a költségvetésük több mint felét külföldi kormányzati intézmények által biztosított pénzforrásokból fedező civil szervezeteknek ezentúl minden hivatalos okmányukban és hirdetésükben nyomtatott formában és az interneten is jelezniük kell, hogy külföldről kapnak pénzügyi támogatást.

Az új szabályozást az Európai Unió, valamint több európai kormány is ellenzi. Az Európai Parlament több tucat brüsszeli képviselője a szavazás előtt levélben figyelmeztette a képviselőket a törvény Izrael demokratikus berendezkedését fenyegető veszélyeire - jelentette híradójában a tízes tévécsatorna.

A kneszet végül a javaslat egy "szelídített" formáját szavazta meg, kimaradt belőle az Ajelet Saked igazságügy-miniszter eredeti változatában szereplő, sokat vitatott pont, amely a parlamentben és a kormányzati intézményekben az érintett civil szervezetek képviselőit megkülönböztető jelvény viselésére kötelezte volna - értesült a Háárec című újság honlapja.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérésével szemben az átláthatósági törvény nem lesz kötelező "az utolsó dollárig" minden külföldi pénzügy segítség esetén, hanem csupán a nagyobbrészt nem izraeli források felhasználáskor.

Az izraeli szakértők szerint az első olvasatban elfogadott törvényjavaslat elsősorban a baloldali civilek szervezetei ellen irányul, mert azok főként a külföldi kormányok támogatását élvezik, míg a jobboldali civil szervezeteket külföldi magánemberek pénzügyi segítségével működtetik, amire a szabályozás nem vonatkozik.

A javaslat előterjesztői szerint a civil szervezeteket azért finanszírozzák főleg európai kormányzatok, hogy ezáltal beleszóljanak Izrael belügyeibe, és az emberi jogok hangoztatásának ürügyén idegen érdekeket képviseljenek.

"Saked megpróbálja elhallgattatni a baloldali szervezeteket, és nem érti a demokrácia alapértékeit. Nem ezek a szervezetek járatják le a világban Izraelt, hanem Saked és telepesbarátai"- jelentette ki a törvényjavaslattal kapcsolatban a baloldali Merec pártot vezető Zahava Galon.

"Ez a törvény egy újabb lépés az elhallgattatás és a jogi ellehetetlenítés előre kitervelt folyamatában, melynek vége az emberi jogi szervezetek törvényen kívül helyezése lesz. Mert azt sugalmazza, hogy meg fognak jelölni és üldözni fognak, árulónak és az állam ellenségének nyilvánítanak mindenkit, aki bírálni merészeli a rendszert" - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!