A korrupció és a populizmus szülőanyjának nevezte Timosenkót az ukrán miniszterelnök

Külföld, 2017.02.14

Éles szavakkal megtűzdelt bírálattal illette a keddi kormányülésen Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök Julija Timosenko ellenzékbe vonult volt kormányfőt, akit az "az ukrán gazdasági gyengeség, a korrupció és a populizmus szülőanyjának" nevezett.

A miniszterelnök felelőssé tette egykori elődjét az ismétlődő gazdasági válságokért, valamint Ukrajna függetlenségének csorbításáért is. Szavai szerint Timosenko éveken át dolgozott azon, hogy tönkretegye Ukrajnát, és "ebben valaki mindig az útjában állt". Utóbbival vélhetően arra utalt Hrojszman, hogy Timosenko igyekszik lejáratni politikai ellenfeleit.

Timosenko gyorsan reagált a kormányfő kijelentéseire, amelyeket határozottan visszautasított, és a korrupció vádját Hrojszmanra vonatkoztatta. A Newsone ukrán hírtelevíziónak nyilatkozva azzal vádolta meg a miniszterelnököt és kormányt, hogy "oligarchák és klánok szolgálatában állnak".

Az újabb politikai vihar előzménye, hogy Timosenko frakciója még múlt pénteken Hrojszman lemondatását követelő határozatot terjesztett a parlament elé. Timosenko szerint a dokumentum, amelyhez képviselői aláírásokat gyűjtöttek, eltűnt. Szerinte emögött Petro Porosenko elnök, Andrij Parubij házelnök és maga Hrojszman áll.

Timosenko és az általa vezetett Haza Pártjának frakciója tavaly év elején lépett ki az addig több mint kétharmados parlamenti többséggel rendelkező, Ukrajna európai integrációját támogató ötpárti kormánykoalícióból két másik párttal, az Andrij Szadovij lembergi polgármester vezette Önsegéllyel és a populista Oleh Ljasko irányította Radikális Párttal együtt. Timosenkóé az egyik legkisebb létszámú frakció, jelenleg 21 képviselője van a 450 tagú parlamentben. A kisebb létszámú partnerek kiválása után csak a két legnagyobb párt maradt a koalícióban: a Petro Porosenko mögötti tömörülés és Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő Népi Front nevű pártja, amelyek 224 képviselőjükkel nem érik el az egyszerű többséget (226 fő) sem.

Az államfő közvetlen környezetéhez tartozó Hrojszman már nem először illette éles bírálattal Timosenkót. Tavaly júniusban a miniszterelnök a nemzeti érdekek elárulásának nevezte azt a megállapodást, amelyet egykori elődje, Julija Timosenko 2009-ben Moszkvában az Ukrajnának szállított orosz gáz áráról kötött meg.

A megállapodásban az Ukrajnának szállított orosz gáz árát Moszkva ezer köbméterenként 450 dollárban határozta meg, ami Hrojszman szerint rendkívül nagy forrásokat vont el az országtól. Kiemelte, hogy a két ország a szerződés miatt több tíz milliárd dollárért pereskedik jelenleg is nemzetközi bíróságokon.

Timosenko és Porosenko között sohasem volt felhőtlen a viszony. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a "narancsos politikai erők" győzelme után miniszterelnökké kinevezett Timosenkót az akkori államfő, Viktor Juscsenko hét hónapnyi kormányzás után leváltotta tisztéről, mert vitába keveredett az elnökhöz közel álló személyekkel, főként Porosenkóval, akivel kölcsönösen korrupcióval vádolták egymást. Ezután Juscsenko előrehozott parlamenti választásokat írt ki 2006-ban, majd 2007-ben. Idő közben ismét erőre kapott Viktor Janukovics, és a mögötte álló Régiók Pártja, ami oda vezetett, hogy Janukovics Timosenkóval szemben megnyerte a 2010-es elnökválasztást fő vetélytársával Timosenkóval szemben.

Timosenko továbbra sem tett le elnöki ambícióiról, a legutóbbi, 2014-es elnökválasztáson elindult Porosenko ellen, de alulmaradt vele szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!