A korrupciós botrány után új elnöke van a murciai autonóm kormánynak Spanyolországban

Külföld, 2017.05.03

Letette hivatali esküjét Fernando López Miras, a délkelet-spanyolországi murciai autonóm közösség új, konzervatív néppárti (PP) elnöke szerdán. Elődje korrupció gyanúja miatt mondott le a tisztségről április elején.

A regionális autonóm kormány új vezetője 33 éves, ezzel ő a legfiatalabb ezen a poszton nem csak Murciában, hanem mind a tizenhét helyi elnök között Spanyolországban.

A konzervatív politikus beiktatási beszédében azt ígérte, hogy nem lesz a "konfliktusok elnöke", hangsúlyozta, hogy célja választ adni a helyiek problémáira.

A regionális vezetőt múlt szombaton választotta meg a murciai közösség parlamentje.

A posztot a 2015-ös helyhatósági választások óta betöltő Pedro Antonio Sánchez a személyét övező politikai vita kirobbanása után kényszerült lemondásra.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) ugyanis bizalmatlansági indítványt nyújtott be a néppárti vezető ellen a helyi parlamentben, miután március elején egyebek mellett közpénzek elsikkasztása és csalás gyanúja miatt indult ellene vizsgálat egy 2006-os előadóterem-építés miatt
Puerto Lumbreras városában, ahol Sánchez akkoriban polgármester volt.

A politikus egy 2015-ös ügyben is érintett: a madridi központi büntetőbíróság azt javasolta a murciai legfelsőbb bíróságnak, hogy indítson eljárást a volt elnök ellen csalás, vesztegetés, valamint információ közzétételével megvalósuló bűncselekmények miatt, mert 2015-ben - az akkori helyi kormány oktatási tanácsosaként - szerződést akart kötni egy céggel, hogy a helyhatósági választások előtt javítsák arculatát az internetes közösségi oldalakon, és az ezért járó díjazást közpénzből fizette volna.

A Spanyolországot alkotó 17 autonóm közösség közül Murcia a kisebbek közé tartozik, népességét tekintve a 10. helyen áll, mintegy másfél millióan lakják. A régiót 1995 óta irányítja a Spanyolországban kormányon lévő konzervatív Néppárt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!