A koszovói rendőrség elfogott három ellenzéki képviselőt

Külföld, 2017.11.24

A koszovói rendőrség pénteken őrizetbe vette az ellenzéki ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) három parlamenti képviselőjét, mert az utóbbi két évben többször is erőszakos cselekedetekkel, valamint könnygázgránátokkal akadályozták a pristinai képviselőház munkáját.

A Koha Ditore című pristinai napilap internetes oldalának beszámolója szerint a rendőrség Albin Kurti volt pártelnököt, valamint két másik képviselőt fogta el éppen akkor, amikor be akart lépni a képviselőház épületébe.

Albin Kurti és társai ellen szerdán adott ki elfogatóparancsot a pristinai bíróság, miután nem jelentek meg a testület előtt.

Az Önrendelkezés 2015 augusztusától kezdve több mint egy éven át kiabálással, fütyüléssel, valamint könnygázgránátokkal akadályozta a koszovói képviselőház munkáját. Így tiltakoztak a Montenegróval kötött határegyezmény ellen, amely szerintük elfogadhatatlan, mert általa mintegy nyolcezer hektárnyi koszovói terület átkerülne Montenegróhoz. A határegyezménnyel az akkori kormánypártok egy része sem értett egyet, ami végül a kormány bukásához vezetett, és előrehozott választást kellett kiírni. A határegyezmény elfogadása viszont az egyetlen - még fennálló - feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje a Koszovóval szembeni vízumkényszert. Az egyezményt azóta sem ratifikálta koszovói parlament.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!