A Kovászna megyei önkormányzat kétnyelvű pályázati űrlapjait kifogásolta a prefektus

Külföld, 2017.04.26

A székelyföldi Kovászna megye önkormányzata által civil szervezeteknek, egyházaknak és sportegyesületeknek nyújtandó támogatások kétnyelvű pályázati űrlapját kifogásolta Sebastian Cucu, a megye prefektusa.

Tamás Sándor megyei önkormányzati elnök egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt a prefektus fellépéséről és arról a dilemmáról, amely elé ez az önkormányzatot állította - közölte a Maszol.ro portál. Az RMDSZ-es politikus elmondta, hogy az elmúlt években ugyanennek a kétnyelvű pályázati űrlapnak a kitöltésével lehetett a megyei önkormányzat támogatását igényelni, akkor ez nem zavarta a kormány Kovászna megyei képviselőjét.

Sebastian Cucu prefektus arra hivatkozva kifogásolta a pályázati űrlapot, hogy a kétnyelvűséget a magánszemélyek számára kell biztosítani, az önkormányzat pályázatai viszont civil szervezeteknek, sportegyesületeknek és egyházaknak, tehát jogi személyeknek szólnak.

Tamás Sándor elmondta: a megyei tanácsnak arról kellett döntenie, hogy ragaszkodik-e a kétnyelvűséghez. Ha ugyanis a pereskedés útját választja, fel kell függeszteni a pályázati támogatásokról szóló önkormányzati határozat végrehajtását, és ez mintegy 600 civil programot sodorhat veszélybe. Végül az a döntés született, hogy engednek a prefektus felszólításának, és román nyelvű pályázati ív kitöltését kérik az önkormányzat hárommillió lejes (210 millió forint) keretére pályázó szervezetektől.

A politikus azonban hozzátette: nemzetközi fórumok elé viszik az ügyet, hiszen a Románia által tíz éve elfogadott Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartája világosan leszögezi, hogy a hatóságoknak és intézményeknek gondoskodniuk kell arról, hogy a nemzeti kisebbségek írásban és szóban is használni tudják nyelvüket. A Kovászna megyei tanács felhatalmazta Grüman Róbert alelnököt és Keresztély Irma megyei tanácsost, hogy készítsenek memorandumot az ügyről az Európa Tanács önkormányzati kongresszusa számára, és készítsenek jelentést a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartájának 25. évfordulójára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!