A köztévé után a közszolgálati rádió is beszüntette adását Izraelben

Külföld, 2017.05.10

Nyolcvanegy évi működés után szerda este az izraeli közszolgálati rádió, a "reset bet" is beszüntette adását, miután előző este a bezárásra ítélt régi közmédia tévéadása is véget ért az utolsó tévéhíradó sugárzásával.

Szerdán egész nap búcsúműsorokkal köszöntek el hallgatóiktól a rádiós újságírók. A déli hírműsor idején Reuven Rivlin államfő is ellátogatott a stúdióba, hogy együttérzésükről biztosítsa őket, és személyesen köszönje meg a médiamunkások áldozatos munkáját, akik közül sokan egész életükben a "reset bet"-ben dolgoztak.

"Közmédia nélkül nincs demokrácia, közmédia nélkül Izrael állama nem lenne Izrael, és ezért köszönöm mindannyiuk munkáját. A nyilvános vita lehetőségét, a különböző megítélésre váró vélemények napirenden tartását, melyeknél mindannyian megértjük, hogy nézetkülönbségeink vannak, és mindannyian ugyanazt a csodálatos értéket használjuk, amelyet a demokrácia rendelkezésünkre bocsájt: a közszolgálati médiát "- mondta Rivlin.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerda délután bírálta, méltatlannak nevezte, ahogyan kedd este megszüntették a régi köztelevízió híradóját, ugyanis csak két órával az adás előtt közölték a műsor készítőivel, hogy véget ér munkájuk.

A kormányfői hivatal közleménye szerint a miniszterelnök csak a médiából értesült a döntésről. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint a régi közmédia felszámolásával megbízott hatóság azért határozott a műsorszórás beszüntetése mellett, hogy az új közmédiához átkerülő munkatársaknak legyen ideje felkészülni új munkájukra.

Az újjászervezett új közmédia várhatóan jövő kedden indítja meg adásait, addig óránként hírbeolvasás, és a hírblokkok között zene lesz hallható a közszolgálati rádió nyolc csatornájának frekvenciáin. Csak egy kivétel lesz, a köztévében húsz, ezzel megbízott munkatárs közvetíteni fogja szombaton az eurovízió selejtezőjét.

A kneszet várhatóan szerda este szavazza meg az új közmédia, a Tagid Hasidur Haiszraeli (Israel Broadcasting Corporation, IBC) elindításához szükséges új jogszabály utolsó részét, miután az utóbbi hetekben Netanjahu kérésére átalakították az IBC 2014-ben elfogadott szabályozását: kiemelték a hírszerkesztőséget az új közmédia szervezetéből, mert ezt az aktuális műsorokkal együtt, a régi közmédia dolgozóinak továbbfoglalkoztatásával egy különálló, és később létrejövő szervezethez rendelték, amelyet egy tanácsadó testület felügyel majd.

Az új közmédia eredetileg április 30-án kezdte volna meg munkáját, de az indulást május közepére halasztották, hogy addig jóváhagyhassák a változásokat. Az ügy előzménye, hogy 2014 májusában az izraeli kormány elfogadott egy határozatot, amellyel felszámolták az addigra teljesen eladósodott izraeli közmédia-társaságot, a Resut Hasidurt (angolul Israel Broadcasting Authority, IBA), és eltörölték a minden tévékészülék-tulajdonostól évente beszedendő mintegy 300 sékeles (18 ezer forintos) előfizetési díjat.

Helyette megszavazták egy új közmédiacég, a sokkal kisebb és hatékonyabb "Tagid", vagy IBC intézményeinek létrehozását.

Az új közmédia munkatársai már tavaly ősszel bejelentették, hogy ők készek az előzetes tervek szerinti adásra, de Netanjahu többször követelte indulásuk elhalasztását. Tavaly novemberben Móse Kahlón pénzügyminiszterrel kötött kompromisszum eredményeként április 30-ra tűzték ki a végleges időpontot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!