A Kremlhez fordult egy független orosz lap az újságírói elleni csecsen fenyegetés miatt

Külföld, 2017.04.14

A Kremlhez fordult a Novaja Gazeta független orosz napilap, miután újságíróit Groznijból megfenyegették, amiért cikkeket írtak arról, hogy Csecsenföldön tudomásuk szerint meleg férfiakat öltek meg és börtönöztek be - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Biskekben.

Peszkov kijelentette, hogy az orosz elnöki hivatalnak nincs megerősített értesülése a melegek elleni atrocitásokról, de szükségesnek tartja, hogy az ügyet kivizsgálják a belügyi szervek. Mint mondta, nem vált ismertté olyan eset, mikor "a hagyományostól eltérő nemi irányultság képviselői" rendvédelmi szervekhez fordultak volna Csecsenföldön.

A Novaja Gazeta április 1-jén közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön több mint száz férfit vettek őrizetbe "a hagyományostól eltérő nemi irányultságuk" miatt, közülük legkevesebb hárman meghaltak. A lap értesülései szerint az érintettek közül többen a csecsen mufti hivatalában dolgoztak, vagy a helyi vezető, Ramzan Kadirov ismeretségi köréhez tartoznak, de van közöttük két televíziós műsorvezető is.

Az újság később arról is írt, hogy tudomása szerint az elfogott melegeket titkos táborokban tartják fogva, amelyek közül az egyik Argun város közelében működik. A Novaja Gaztea szerint az őrizeteseket kínzásnak vetették alá.

A publikációk nyomán az atrocitások leállítását és a történtek kivizsgálását sürgette jogvédő aktivisták mellett az ENSZ emberi jogi főbiztosa és az EBESZ is. Kadirov szóvivője, Alvi Karimov korábban "lehetetlennek" nevezte, hogy Csecsenföldön olyanokat (melegeket) vegyenek őrizetbe vagy üldözzenek, akik ott nem is léteznek.

Peszkov pénteken közölte, hogy Kreml figyelemmel követi a Novaja Gazeta körül kialakult helyzetet is. Kijelentette, hogy annak, aki szerint a lap által közöltek nem felelnek meg a valóságnak, a jog által előírt módon kell vitatnia azok valóságtartalmát.

A Novaja Gazeta első cikkének megjelenése után három nappal Groznij központi mecsetjében 15 ezer fős, a helyi televízió által is sugárzott válságtanácskozást tartottak, amelyen rágalmazással vádolták meg a lap újságíróit, "a hit és a haza ellenségeinek" bélyegezve őket. A gyűlés részvevői határozatot fogadtak el, amely sürgette "a csecsen férfiak és az iszlám becsületének helyreállítását", valamint kilátásba helyezte, hogy "a megtorlás eléri az igazi felbujtókat, bárhol és bárkik legyenek is azok, elévülés nélkül".

A Novaja Gazeta szerint a határozat leszámolásra uszítja a vallási fanatikusokat. A lap arra kérte a hatóságokat, hogy vegyék elejét "a hivatásbeli kötelességüket teljesítő újságírókkal szembeni gyűlöletkeltésnek".

"Nem nevezném őket embereknek. Ezek a lények úgy foghatják fel a határozatot, ahogy nekik tetszik. Egyet tudok: ezek az emberek felelni fognak, de még hogy!" - nyilatkozott az RBK gazdasági lapnak a Novaja Gazeta munkatársairól Szalah Mezsijev, Csecsenföld muftija.

A mufti hangsúlyozta, hogy rágalmazókat, akik megsértették a vallásos embereket, a törvény betűje szerint fogják elszámoltatni.

A pontosító kérdésre, hogy az orosz törvény betűjére gondolt-e Mezsijev így felelt:

"Az Oroszországi Föderáció törvényének betűje szerint fog felelni a rágalomért és Allah is megbünteti!"

Az Eho Moszkvi rádióállomás támogatásáról biztosította a Novaja Gazetát és - a korrupcióellenes tüntetések részvevői elleni rendőri fellépésre utalva - arra hívta fel a hatóságokat, hogy ne az edzőcipős kamaszokat üldözzék, hanem azon "arcátlan, zabolátlan és az államhatalommal szemben ellenséges erővel" szemben indítsanak vizsgálatot, amely "Oroszország állampolgárait merészeli fenyegetni".

Heda Szaratova csecsen jogvédő egyébként azt állította az RBK-nak, hogy azokat az embereket, akiknek az elfogásáról a Novaja Gazeta írt, még decemberben vették őrizetbe a terroristákkal való összejátszás miatt. A bűnösségük vagy ártatlanságuk kérdését Szaratova szerint a vizsgálat fogja eldönteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!