A legfőbb török ellenzéki párt tiltakozik a házszabály módosítása ellen

Külföld, 2017.07.27

A török kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) számos képviselője csütörtök hajnaltól délutánig nem hagyta el a parlamentet, így tiltakozva a házszabály tervezett módosítása ellen - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint Özgür Özel, a CHP frakcióvezető-helyettese felszólalásában úgy fogalmazott, hogy a változtatással "elfojtják a képviselők, az ellenzék és a nemzet szavát". Özel leszögezte: a tiltakozásnak akkor lesz vége, amikor képviselőtársai befejezik bíráló gondolataikat a módosítással kapcsolatban.

Filiz Kerestecioglu, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) szóvivője támogatásáról biztosította CHP-t. Mint fogalmazott, mindenkinek mindenhol jogában áll élni demokratikus jogaival. A tiltakozás is jog, remélem, ezt egy nap majd a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) is megérti - tette hozzá.

A változtatást kritizáló CHP-képviselők fekete lepellel takarták be a szónoki emelvényt, beszédeiket pedig a közösségi médián keresztül élő adásban is közvetítették.

A kormánykritikus Cumhuriyet korábban arról írt, hogy az új házszabály lerövidítené a felszólalási időt, valamint pénzbüntetéssel sújtaná azokat a képviselőket, akik a főként kurdok által lakott keleti és délkeleti országrészre utalva a parlamentben a "Kurdisztán" szót használják. A HDP-képviselők gyakran alkalmazzák ezt a kifejezést, amikor az adott országrészre hivatkoznak.

A tervezett változtatás 18 pontjából 14-et már elfogadott a törvényhozás. A javaslatot az AKP és a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) közösen készítette elő.

A török biztonsági erők és a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei között két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok Délkelet-Törökországban. 2015 decemberében Ankara nagyszabású támadást indított a kurdok lakta térségben. Több helyen 24 órás kijárási tilalmat rendeltek el. Az 1984 óta tartó konfliktusban közel 50 ezer ember vesztette életét. A PKK-t Törökország mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!