A legnagyobb román ellenzéki párt elutasította az erdélyi magyar pártok által megfogalmazott autonómiakövetelést

Külföld, 2018.01.08

Határozottan elutasította a román jobbközép ellenzék legerősebb pártjának számító Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfőn az erdélyi magyar pártok vezetői közös nyilatkozatában megfogalmazott autonómiakövetelést - tudatta a Mediafax hírügynökség.

Ludovic Orban szerint a kezdeményezés gyakorlatba ültetése teljességgel esélytelen. A pártvezető - a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alaptörvényre utalva - emlékeztetett: bizonyos alkotmányos előírásokat nem is lehet módosítani. A helyi autonómia elvét tartalmazza ugyan az alkotmány, de azt nem lehet etnikai feltételekhez kötni, ami pedig a területi autonómiát illeti, Ludovic Orban szerint "ez a fogalom nem létezik a demokráciákban".

A PNL elnöke szerint Románia élen jár a kisebbségeknek nyújtott jogok terén, a "túlzás pedig nem tenne jót senkinek".

"Nem szeretném ezt egy ellenünk irányuló sértésként értelmezni, de összecseng több más, a román állammal és Románia történelmével szemben inkorrekt megnyilvánulással, mint például az RMDSZ elnökének azzal a nyilatkozatával, hogy nincs mit ünnepelnie a centenárium (az Erdély és Románia egyesülését kimondó Gyulafehérvári Nyilatkozat századik évfordulója) évében" - mondta az ellenzéki pártvezető.

Hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke közös állásfoglalásban erősítette meg Kolozsváron az erdélyi magyarság negyed évszázada megfogalmazott autonómiaigényét. A közösségi autonómiák megteremtéséhez az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetői a román többség támogatását kérték.

"Száz évvel a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltak után készek vagyunk egy új kezdetre: az ország fejlődése, a közös jövőnk érdekében találjunk együtt megoldásokat a közösségeinket megosztó kérdésekre. Céljaink nem sértik a románok jogait, de azt is tudjuk, hogy törekvéseinket csakis a többség támogatásával tudjuk megvalósítani - ehhez ajánlunk partnerséget, és kérünk tiszteletet" - írta közös nyilatkozatában Kelemen Hunor az RMDSZ, Biró Zsolt, az MPP és Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!