A Likud korlátozza a belépést a pártba a tömegesen jelentkező baloldali izraeliek miatt

Külföld, 2017.08.16

A kormányzó jobboldali Likud párt korlátozásokat vezetett be a pártba lépésre az utóbbi hónapokban tömegesen jelentkező baloldaliak miatt Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

A Likud megszüntette a pártba lépés internetes, telefonos, e-mailes és faxos lehetőségét. Ezentúl csak személyesen lehet belépni, a párt irodáiban, hogy megállítsák az "új likudnyikok" tömeges belépési mozgalmát, miután már több mint tizenkétezer új, többnyire baloldali beállítottságú tag lépett be ezen mozgalom keretében a pártba.

"Antidemokratikus módon szeretnék átvenni az uralmat"- nyilatkozott a lapnak az "új likudnyikokról" a párt egyik régi tisztviselője. A párt hangadói szerint az újak belépése nem "kóser", mert egyáltalán nem akarnak a Likudra szavazni az általános választásokon.

"Nem tervezünk puccsot, és nem vagyunk ötödik hadoszlop sem. A Likud régi értékeit akarjuk visszahozni: a példaértékű társadalmat, az erkölcsöket és a tisztességet, harcolunk a korrupció ellen, a jogállamiságért. Ezeknek az értékeknek kéne vezetniük a Likud mozgalmat"- mondta az "új likudnyik" frakció egyik képviselője a ynetnek.

"A regisztráció leállítása nem helyes, ismételten felszólítjuk a Likudot, hogy tegye lehetővé a köz számára a tömeges csatlakozást"- tette hozzá.

A Likud párt vezetőjét, vagyis leendő miniszterelnök-jelöltjét, valamint vezetőit a tagság szavazza meg a párt előválasztásán, ahol a párt minden regisztrált tagja választó és választható.

Amennyiben a választási eredmények alapján a párt elnöke alakíthat kormányt, az előválasztáson kialakult "népszerűségi lista" is meghatározó jelentőségű, mert a tagság számára fontos politikusoknak általában helyezésük alapján adnak fontosabb vagy kevésbé jelentős miniszteri tárcákat.

Az általános választások előtt megrendezett előválasztások közeledtére a párt tagsága általában előre szervezkedik: a különböző frakciók listákat hoznak létre az általuk támogatott politikusok nevével. Az utóbbi években "halállistákat" is kialakítottak a kibuktatásra ítélt nevekkel, miközben mások számára előrehaladásukat biztosító listákat adtak kézről kézre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!