TV műsor

A macedón kormány támogatottságára mutathatnak rá az októberi önkormányzati választások - ELŐZETES

Külföld, 2017.10.13

Helyhatósági választást tartanak vasárnap Macedóniában, és elemzők szerint a szavazás a négy és fél hónapja hivatalban lévő balközép kormány támogatottságának a fokmérője is lehet.

Vasárnap a macedón fővárosban, valamint további 80 településen tartanak választást, az 1,8 millió választópolgár a helyi vezetésről dönthet. Péntek éjféltől kampánycsend kezdődik a nyugat-balkáni országban. A voksolás második fordulója október 29-én lesz.

Több mint tíz évig tartó konzervatív kormányzás ért véget május 30-én, amikor a szkopjei parlament megszavazta a Zoran Zaev vezette Macedóniai Szociáldemokrata Szövetségnek (SDSM) és koalíciós partnereinek a kormányát. A decemberi parlamenti választásokat követő féléves belpolitikai harcot több éves válság előzte meg, amikor a pártok közötti csatározás miatt szinte megbénult a nyugat-balkáni ország adminisztrációja.

A BalkanInsight.com hírportál elemzése szerint az állampolgárok a helyi önkormányzatok új vezetőinek megválasztásával üzenhetnek a kormánynak, az eredmény pedig megmutatja, jó-e az az irányvonal, amelyet szociáldemokraták képviselnek, vagy az állampolgárok inkább a leváltott jobboldallal, vagyis a Nikola Gruevszki vezette Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjával (VMRO-DPMNE) szimpatizálnak-e inkább.

A közvélemény-kutatások szerint az SDSM támogatottsága csak egy kicsivel magasabb a VMRO-DPMNE támogatottságánál, és a fővárosban, Szkopjéban is szociáldemokrata győzelemre lehet számítani.

Nikola Gruevszki a kampány során többször is kijelentette: amennyiben pártja több szavazatot kap, mint a szociáldemokraták, előrehozott választást kell kiírni, mert a voksolás azt bizonyítja, hogy a kormány elvesztette legitimitását.

A VMRO-DPMNE jelenleg a 81 önkormányzatból 56-ot tudhat magáénak, így a jelenlegi polgármesterek megtartására törekszik, hogy ezzel bizonyítsa, helyi szinten meg tudta tartani erejét. Mivel a szociáldemokraták csak négy önkormányzatot vezetnek, inkább az országos politikai lépések jelentőségét, például a szomszédos országokkal fenntartott viszony javítását hangsúlyozták a kampányban.

Az utóbbi hetek kommunikációjában mindkét oldalról megjelentek helyi témák, de országos jelentőségű kérdések is, a kampány gyakran a decemberi választási verseny folytatásának tűnt. A VMRO-DPMNE az üzeneteit az új kormány politikai irányvonalának megkérdőjelezésére alapozta. A témák között szerepelt a Görögországgal fennálló névvita, amelynek megoldását már kezdeményezte a kormányfő, ám Macedónia nevének megváltoztatása a jobboldal szerint nem elfogadható. Hasonló kulcskérdés volt az albán nyelv hivatalossá tétele, amelyre a koalíciós tárgyalások során Zaev ígéretet tett, a jobboldal szerint viszont ez sérti az ország szuverenitását. Az egyik legfontosabb téma viszont a migránsok betelepítése volt. A VMRO-DMPNE szerint a kormány tíz év alatt 150 ezer bevándorlót telepítene be körülbelül 20 macedón kisvárosba, ami elfogadhatatlan a jobboldal számára. Zaev-kabinet azonban tagadja, hogy lenne ilyen terv.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!