A magyar reformzsidókat támogató határozatot fogadtak el Izraelben

Külföld, 2017.05.21

A két magyar reformzsidó közösség egyházi státusának visszaállítását kérte a reformzsidók világszervezete (World Union for Progressive Judaism, WUPJ) a magyar kormánytól.

A világ reformzsidó közösségeit összefogó ernyőszervezet a Jeruzsálemben szombaton véget ért háromnapos konferenciáján elfogadott határozatban kérte a reform vagy másik nevén progresszív irányzathoz tartozó budapesti Bet Orim és Szim Salom nevű zsidó közösségek egyházi státusának helyreállítását.

Raj Ferenc, a Bet Orim közösség alapító rabbija az MTI-nek elmondta, hogy a nemzetközi szervezet küldöttei "egyhangúlag fogadták el a magyar közösségek jogainak visszaállítását kérő döntést és mindent el fognak követni kérésük teljesítése érdekében".

A Connections 2017 nevű jeruzsálemi konferencián a progresszív zsidóságot érintő legfontosabb kérdéseket beszélték meg. Raj Ferenc rabbi szerint a WUPJ a jelenkori zsidóság legerősebb irányzata, amelyhez csaknem kétmillió tag, ötven országban ezerkétszáz gyülekezet tartozik. A tanácskozáson harminc országból több mint négyszázötven küldött vett részt.

A konferencia egyik határozata a magyarországi reformzsidóság támogatásáról szól. "Az egyházi törvény megfosztott minket egyházi státusunktól, a konferencia egyhangúlag és nagyon lelkesen a két magyarországi reformzsidó közösség mellé állt"- közölte a rabbi.

Az izraeli média beszámolt arról, hogy csütörtök reggel, a konferencia megnyitásakor, a közelmúlt történelmében első alkalommal sikerült konfliktusok nélkül koedukált, vagyis férfiak és nők részvételével imádkozást tartani a Siratófalnál a több mint négyszázötven résztvevővel.

Az ortodox szabályokkal szembeszállva a nők egyenlő jogokkal rendelkezve olvashattak a Tórából, ezúttal sem a biztonságiak, sem az ultraortodoxok nem avatkoztak közbe, ahogy az a múltban a hasonló eseményeknél rendre megtörtént. Mindez a közös imákra kialakított területen történt a nemek szerint elkülönített Siratófal szomszédságában, a hagyományos falrész folytatásánál.

A konferencia tagjai a héten találkozókon vettek részt a mozgalmukat támogató izraeli parlamenti képviselőkkel a kneszetben, péntek este nyilvános istentiszteletet rendeztek, amelyen több mint ezren jelentek meg Jeruzsálemben.

"Izraelben politikai okokból erős az ortodoxia, de az emberek túlnyomó többségét közömbösnek látom a vallással szemben. Azonban a reform és a progresszív közösségekben egyre többen megtalálják a számukra elfogadható spiritualitást és közösségeink kulturális programjaikkal is vonzzák az embereket"- mondta Raj Ferenc rabbi, hangsúlyozva, hogy élményekkel kell a fiatalokat a vallás felé vezetni, s ebben sok sikert ért el a reformzsidóság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!