A meciari amnesztiák érvénytelenítését lehetővé tévő törvénymódosítás-csomagot hagyott jóvá a szlovák kormány

Külföld, 2017.03.15

Jóváhagyta a szlovák kormány szerdán azt a törvénymódosítási javaslatcsomagot, amely elfogadása esetén lehetővé tenné az ideiglenesen elnöki jogköröket is betöltő Vladimír Meciar volt szlovák miniszterelnök által 1998-ban kihirdetett amnesztia érvénytelenítését.

Az 1998 márciusában hatályosított meciari amnesztia következményeként egyebek mellett leállították a nem sokkal korábban megbízatási időszaka végéhez érő szlovák államfő, Michal Kovác fiának elrablása miatt indult vizsgálatot is. Az ifjabb Michal Kovác elrablásának elkövetésével néhány volt rendőrségi tisztviselő az akkori titkosszolgálati vezetést hozta összefüggésbe, és a szlovák média is hasonlóképpen vélekedik.

Az amnesztia miatt ennek az ügynek, és több - egyes vélemények szerint ezzel összefüggésben álló - alvilági gyilkosságnak a kivizsgálását nem sikerült lezárni. Az amnesztia érvénytelenítésére a múltban már több - kivétel nélkül sikertelenül végződött - próbálkozás is volt.

A szlovák kormány által most jóváhagyott törvénymódosítási csomag - az alkotmány módosítása által - bővítené a szlovák parlament jogköreit, úgy, hogy a jövőben a törvényhozás hatáskörébe sorolná az elnöki amnesztiák felülbírálásának lehetőségét. A módosítás szerint egy elnöki amnesztia érvénytelenítéséhez az erre vonatkozó javaslatot háromötödös többséggel kellene jóváhagynia a 150 fős pozsonyi törvényhozásnak. A parlament döntését ezután még az alkotmánybíróságnak is jóvá kellene hagynia.

Tekintve a parlamenti erőviszonyokat és azt, hogy a meciari amnesztia eltörlését az ellenzék jelentős része korábban is szorgalmazta, valószínűsíthető, hogy a koalíció által előterjesztett javaslat megkapja majd a kellő támogatást. Egyelőre azonban kérdéses, hogy az alkotmánybíróság milyen véleményt fogalmaz meg az amnesztia érvénytelenítését célzó törvényről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!