A melegházasság körüli belviták miatt lemondott egy román ellenzéki párt elnöke

Külföld, 2017.06.01

A melegházasságot tiltó alkotmánymódosító kezdeményezés körül kialakult belviták miatt csütörtökön bejelentette lemondását az általa alapított párt éléről Nicusor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

A román parlament harmadik legerősebb frakciójával rendelkező, korrupcióellenes jelszavakat hangoztató USR országos irodája szerda este csekély szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy az USR az egyéni szabadságjogok védelmezőjeként testületileg szembehelyezkedik azzal az alkotmánymódosító kezdeményezéssel, amely "egy férfi és egy nő" önkéntes házasságaként határozná meg a családot a jelenlegi "házastársak" kifejezés helyett.

Dan szerint ez a döntés sérti a párt konzervatív érzelmű híveinek meggyőződését, és megosztja a pártot, amit ő nem tud felvállalni. Dan közölte, hogy párttagságáról is lemond.

Sajtóértekezletén kifejtette: az a legnagyobb baj, hogy a hagyományos családról zajló társadalmi vita háttérbe szorította azt a kérdést, hogy "ki lop és ki nem Romániában". Rámutatott: az USR tagjai között a család alkotmányos meghatározásának módosítását támogató és ellenző emberek is megtalálhatók. Amikor politikai szerepvállalásra buzdította őket, ő azt ígérte nekik, hogy az USR-ben "progresszív és konzervatív" meggyőződésűeknek egyaránt helyük van, ha a közélet megtisztítását akarják - emlékeztetett Dan.

"Ezt az ígéretemet nem tudtam betartani, a pártvezetés döntése egyes kollégákat másodrendűnek minősít" - magyarázta távozásának okait a párt alapítója.

A román képviselőház május elején nagy szavazattöbbséggel támogatta a román ortodox egyházhoz közel álló Koalíció a családért nevű ernyőszervezet alkotmánymódosító javaslatát, amely - a többi keresztény egyház támogatásával - több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze polgári kezdeményezéséhez. A legtöbb ellenszavazat az USR-től származott, de egyik frakció sem szavazott egységesen.

Romániában az alaptörvény módosításához a parlament mindkét házának kétharmados többséggel kell elfogadnia az alkotmánymódosító tervezetet, amelyről a parlamenti elfogadásától számított 30 napon belül népszavazást kell kiírni. A szenátusi szavazásra és a referendumra várhatóan ősszel kerül sor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!