A miniszterelnöki hivatal volt vezetőjének letartóztatását kérte az ügyészség Horvátországban

Külföld, 2017.02.10

Hivatali visszaélés gyanúja miatt Tomislav Saucha szociáldemokrata képviselő, Zoran Milanovic volt miniszterelnök hivatalvezetőjének letartóztatását kérte az ügyészség a parlamenttől Horvátországban - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) pénteken.

A szábor ezt követően rövid időn belül megvonta Saucha képviselői mentelmi jogát.

A vádhatóság már csütörtökön késő este közölte, hogy bűnvádi eljárást indít a képviselő ellen hivatali visszaélés gyanújával. A honatyát azzal vádolják, hogy hamis útiköltségek és napidíjak kiírásával 2015-ben több mint 540 ezer kunával (20 millió forinttal) megkárosította az állami költségvetést. A sikkasztásra az állami számvevőszék derített fényt. A további vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy a megelőző években is volt példa hűtlen kezelésre.

A hatóságok megalapozottnak tartják Saucha előzetes letartóztatását, mert szerintük ellenkező esetben a vádlott befolyásolhatná a tanúkat.

Zoran Milanovic volt horvát kormányfő a sajtónak pénteken úgy nyilatkozott: nem volt tudomása az ügyről.

"Nyolc évig dolgoztam együtt Tomislav Saucha-hal, bármint mondok, klisének fog hangzani" - monda Milanovic, majd hozzáfőzte, hogy sokkolta a hír és nagyon dühös miatta.

Tomislav Saucha 1980-ban született Zágrábban. A Szociáldemokrata Párthoz (SDP) 1999-ben csatlakozott, mindössze 19 évesen. Zoran Milanovic volt kormányfő hivatalát 2011 és 2015 között vezette. Saucha volt Milanovic egyik legközelebbi munkatársa, a volt kormányfő jobb keze és fő funkcionáriusa - írták a lapok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!