A NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt Simicskó István

Külföld, 2017.03.24

(MTI) - Petr Pavel vezérezredessel, a NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt szerdán Budapesten Simicskó István honvédelmi miniszter - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerda délután az MTI-vel.

A tárgyaláson részt vett Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök, valamint Siklósi Péter, a HM védelemgazdaságért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára is.

Közleményükben felidézték, hogy a bizottság elnöke tavaly szeptemberben jár utoljára Budapesten, és akkor nagyon pozitívan értékelte a Magyar Honvédség és a HM vezetőivel folytatott tanácskozását. A mostani megbeszélésen Petr Pavel pozitívan értékelte Magyarország és a Magyar Honvédség azon törekvését, hogy nagyszabású honvédelmi és haderőfejlesztési programot indított. A NATO elismeréssel tekint arra is, hogy Magyarország 2026-ra eléri az elvárt GDP arányos 2 százalékos védelmi kiadási szintet - jelezte a Katonai Bizottság elnöke.

Simicskó István a tárgyaláson elmondta, hogy nem osztják a Szövetség jövőjével kapcsolatos aggodalmakat. Egyúttal leszögezte, hogy "NATO-t tekintjük hazánk és Európa biztonsága sarokkövének". Az elmúlt években Európa biztonsági környezete jelentősen romlott és növekszik az instabilitás, a kihívások egyre összetettebbek, a változások gyorsak, előre nehezen jelezhetőek, ezért a folyamatos adaptáció kulcsfontosságú.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország erős és hatékony NATO-ban érdekelt. "Ez garantálja a transzatlanti térség biztonságát, és jelentősen hozzájárul a globális stabilitáshoz is" - idézte Simicskó István szavait a HM közleménye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!