A német CDU a felvilágosult hazafiság pártjaként mutatja be magát a választási kampányban

Külföld, 2017.06.22

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a felvilágosult hazafiság pártjaként mutatja be magát a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampányban - hangzott el a CDU választási plakátjainak csütörtöki berlini bemutatóján.

A plakátok fő elemét a német nemzeti zászló színeivel - fekete, vörös, arany - jelölt sávok alkotják, amelyek fehér háttér előtt egymást keresztezve futnak, egy klasszikus modern festmény élményét keltve.

A CDU egyelőre öt plakátot mutatott be. A fő motívumot néhány, általában 4-5 szóból álló üzenet és a párt logója egészíti ki, az egyik plakáton pedig a vezérmotívum, a logó és a szöveg mellett Angela Merkel pártelnök-kancellár arcképe.

Újdonság a CDU-kampányok történetében, hogy az egyik plakát témája az Európai Unió, ennél a német nemzeti zászló színeit az uniós zászló elemei - a kék szín és az arany csillagok - egészítik ki.

Az új CDU-s plakátokból nagyjából 300 ezer darab készül, önkéntesek helyezik ki őket, a munkát a szeptember 24-ei Bundestag-választás előtt másfél hónappal kezdik - mondta a bemutatón Peter Tauber főtitkár.

Rámutatott, hogy a plakát a választási kampányok legrégebbi, és ma is legfontosabb elemei közé tartozik, az adott párt számára elsőrendű ügyek megjelenítését szolgálják. Az új plakátoknál a nemzeti lobogó színeinek használata azt fejezi ki, hogy "Németország a szívügyünk", a dizájn pedig a CDU "felvilágosult, nyitott és modern patriotizmusát".

A szövegek közül a legfontosabb a kampány fő állításának, központi üzenetének szánt jelmondat; "Egy Németországért, ahol jól és szívesen élünk". Ez a szlogen foglalja össze a CDU politikájának célját, a "jól" kitétel azt jelenti, hogy a párt azért küzd, hogy mindenkinek legyen munkája és jólétben éljen, a "szívesen" kitétel pedig az összetartást, a rendet és biztonságot képviseli - fejtette ki Peter Tauber.

Hangsúlyozta, hogy a párt számára kiemelten fontos a legszélesebb értelemben vett biztonság, ami nemcsak a terror és az erőszak elleni védelmet jelenti, hanem azt is, hogy a CDU a gazdasági fellendülés folytatásáért küzd, hogy az embereknek biztos és jól fizetett állásuk legyen.

A fő üzenetből következnek a tematikus üzenetek, amelyek szerint a CDU "Az erős gazdaságért és a biztos munkáért", valamint "A biztonságért és a rendért" küzd, és az is fontos törekvése, hogy "Több tiszteletet a családoknak".

Az EU-val foglalkozó plakát szövege szerint "Európa erősítése Németország erősítését jelenti". Ez azt fejezi ki, hogy Németország jövője elválaszthatatlan Európától - mondta a főtitkár.

Csütörtökön a CDU honlapja is átalakult. A néhai pártelnök-kancellár, Helmut Kohl múlt pénteki halála óta a portálon a gyász jeleként minden fekete-fehér volt, a plakátok bemutatójával egy időben pedig az új arculati elemek vették át a főszerepet.

A CDU a legutóbbi felmérések alapján a szavazatok 39-40 százalékát gyűjtheti össze szeptember 24-én, megközelítve az előző Bundestag-választáson, 2013-ban elért 41,5 százalékot. Legfőbb riválisa, a szociáldemokrata párt (SPD) a négy éve elért 25,7 százalék alatt, a 23-25 százalékos sávban áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!