A német kormány szerdán dönt a Bundeswehr katonáinak kivonásáról a törökországi Incirlikből

Külföld, 2017.06.06

A német kormány szerdai ülésén dönt a Bundeswehr - a német hadsereg - katonáinak kivonásáról a törökországi Incirlik légi támaszpontról - jelentette be Sigmar Gabriel külügyminiszter.

"Tisztességesen válunk el" - mondta a miniszter kedden a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak, hangsúlyozva, hogy Németországnak nem érdeke az észak-atlanti szövetség partvonala vagy Oroszország felé szorítani a NATO-partner Törökországot. Gazdasági szankciókat sem szabad bevezetni, mert ugyan a német-török kormányzati kapcsolatok nehéz szakaszban vannak, de az EU és Törökország vámuniójának felmondásával vagy más büntetőintézkedésekkel nem lehet visszanyerni a Törökországban bebörtönzött újságírók szabadságát, vagy a kétoldalú viszonyt terhelő más vitákat rendezni.

A német diplomácia vezetője kedden utolsó próbálkozásként tárgyalt Ankarában török vezetőkkel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció kötelékében felderítő és légi utántöltő repülőgépekkel résztvevő incirliki német egység körül több mint fél éve húzódó konfliktus megoldásáról. Elmondta, hogy a tárgyalások révén csak annyit lehetett elérni, hogy rendezetten és további nyilvános üzengetés nélkül, a "megafon diplomácia" mellőzésével kivonják a hat Tornado felderítő gépből, két üzemanyag-utántöltő repülőgépből és mintegy 260 fős személyzetből álló egységet.

A távozás elkerülhetetlen, mert a török fél továbbra sem járul hozzá, hogy a német szövetségi parlament (Bundestag-) tagjai felkeressék az incirliki támaszponton szolgáló katonákat. A Bundestag pedig ragaszkodik a közvetlen kapcsolattartás lehetőségéhez, mert a Bundeswehr úgynevezett parlamenti hadsereg, a törvényhozás felügyelete alatt ál. Az áthelyezésről is a Bundestag hozza majd meg a végső döntést.

A török vezetés azért akadályozza a képviselők látogatásait, hogy követelései teljesítéséhez nyomást gyakoroljon Berlinre. Ankara egyebek mellett azt követeli, hogy adják ki a tavalyi puccskísérlet nyomán Németországba menekült katonatiszteket.

A német katonákat várhatóan egy jordániai támaszpontra helyezik át. A Der Spiegel című hírmagazin szerint a berlini vezetés már mindent elő is készített, így aláírásra várnak az Ammánnal kidolgozott szerződések az egység állomásoztatásáról. A felszerelések - köztük a repülők védelmére telepített fegyverzet és a felderítő gépek felvételeinek elemzésére szolgáló berendezések - és a gépek áttelepítésében a Bundeswehr amerikai segítséget kap, így sokkal gyorsabb lesz a költözés, mintha csak a német légierő korlátozott szállító kapacitását lehetne mozgósítani.

A tervek szerint a német egység legkésőbb augusztus közepétől ismét részt vesz az IÁ elleni műveletben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!