A német liberálisok nem zárják ki a koalíciós tárgyalások folytatását

Külföld, 2017.11.22

Nem zárja ki a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), hogy ismét tárgyalásokat kezd az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvárpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével, és a Zöldekkel a kormányzati együttműködésről - jelezte a párt főtitkára szerdán.

Nicola Beer az ntv hírtelevíziónak azt mondta, hogy a liberálisok nem zárják ki végérvényesen a pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról szóló tárgyalások felújítását.

Ehhez azonban egy "teljesen új csomagot kell letenni az asztalra" - húzta alá az FDP főtitkára.

Amennyiben megnyílik az út Németország megújítása, "egy modern köztársaság felépítése" előtt, a liberálisok hajlandóak tárgyalni - mondta.

A Jamaica-koalíció ügye hétfőre virradóra fulladt kudarcba, mert az FDP kiszállt a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdésének lehetőségéről szóló előzetes egyeztetési folyamatból. Arra hivatkoztak, hogy a több mint egy hónapig folytatott megbeszéléseken nem alakult ki elég bizalom és közös programpont Németország megújításához.

A liberálisok elsősorban Angela Merkelt bírálják a kudarc miatt. Christian Lindner, a párt elnöke egy szerdai lapinterjúban elmondta, a tárgyalások eredményét összefoglaló záródokumentum tervezete alapján nem tekinthető a valóságtól elrugaszkodott gondolatnak, hogy a liberálisokra valójában csak azért lett volna szükség, hogy biztosítsák a többséget egy "lényegében CDU/CSU-zöldpárti koalícióhoz".

Az FDP vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban közölt interjúban hozzátette: "vannak határai a kompromisszumkészségnek, amikor egy partner megalázásáról van szó", és nem lehetett másként értelmezni mindazt, ami végül a tárgyalóasztalon volt.

A párt egyik alelnöke, Wolfgang Kubicki a Die Zeit című liberális hetilapnak a kancellár tárgyalásvezetői stílusát is bírálta. Mint mondta, "módszertani hiba" volt kisebb szakértői csoportok helyett népes tárgyalódelegációkra építeni, és engedni, hogy parttalanná váljon és elhúzódjon a folyamat, majd végül az idő múlására hivatkozva kikényszeríteni a megállapodást. A kancellár "észrevehette volna, hogy ez nem működik, és a pártok nem adják fel álláspontjukat az idő szorítása miatt" - mondta az FDP alelnöke.

Azzal a német sajtóban gyakran előforduló feltételezéssel kapcsolatban, miszerint a hagyományosan piacpárti, jobboldali liberális párt az előrehozott választásra spekulál, és a kampányban majd még inkább jobbra fordul, hogy elhódítsa a CDU/CSU-ban csalódott és a pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországtól (AfD) párthoz sodródott szavazókat, Wolfgang Kubicki hangsúlyozta, hogy nem nyitnak a jobboldali populizmus felé.

Az FDP soha nem fog az "antidemokratikus és rasszista érzelmekre játszani", és nem követi Sebastian Kurz példáját, aki jobboldali populista mozgalmat épített pártjából, az Osztrák Néppártból (ÖVP). A német liberálisoknak inkább Emmanuel Macron francia államfő és mozgalma, az En Marche (Lendületben!) a példa - mondta az FDP alelnöke.

Látható, hogy régi nagy néppártok gyorsan jelentéktelenné válhatnak és feltörhetnek új mozgalmak, ha vannak a választókat "lelkesítő ötletek, víziók és személyek" - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!