A nemzetgyűlésben kerestek dokumentumokat a francia hatóságok Francois Fillon feleségének állásáról

Külföld, 2017.01.31

A francia nemzetgyűlésben jártak kedden Francois Fillon volt francia miniszterelnök, konzervatív elnökjelölt feleségének állítólagos fiktív állásait vizsgáló nyomozók. A France Inter közszolgálati rádió értesülése szerint a hatóságok Penelope Fillon munkaszerződéseit keresik, amelyeket a politikus és a felesége nem tudott bemutatni előző napi kihallgatásukon.

Christian Jacob, a legnagyobb ellenzéki párt, a Fillont jelölő jobbközép Köztársaságiak frakcióvezetője arról tájékoztatta a francia sajtót, hogy a rendőrség "házkutatást" tartott a nemzetgyűlésben, Claude Bartolone házelnök engedélyével. Az ellenzéki politikus elmondta: a frakció "egy emberként támogatja" Francois Fillont, s nincsen oka, hogy kételkedjen az igazságszolgáltatás függetlenségében.

A Reutrers hírügynökség úgy értesült egy parlamenti forrástól, hogy a nemzetgyűlés egyik szárnyában, ahol a fizetési papírokat kezelik, tényleg jártak a nyomozók. Az AFP hírügynökség pedig úgy tudja, hogy a jelenleg képviselőként dolgozó Francois Fillon irodájában kutattak a hatóságok.

"Üdvözöljük, hogy a nyomozás gyorsan halad előre annak érdekében, hogy minél előbb lezáruljon" - mondta Antonin Lévy, a konzervatív elnökjelölt ügyvédje.

A Le Parisien című fővárosi napilap kedden azt írta, hogy Penelope Fillonnak nem volt belépési engedélye 1998 és 2007 között a nemzetgyűlésbe, amikor is állítólag férje parlamenti asszisztense volt. Ezt az értesülést az elnökjelölt ügyvédje is megerősítette. "Számos vidéken élő parlamenti asszisztensnek nincs belépője. Penelope Fillon messze nem az egyetlen eset" - hangsúlyozta.

Egy lapértesülés alapján a párizsi ügyészség sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított egy héttel ezelőtt vizsgálatot. A sajtóban csak Penelope gate-nek nevezett gyanú szerint Fillon felesége nyolc éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.

A nyomozás keretében hétfőn öt órán hallgatták ki külön-külön a Fillon házaspár tagjait. Francois Fillon - aki gyalázatos rágalomnak minősítette a leleplező cikket, amellyel szerinte az ő elnökjelöltségét akarják tönkretenni - maga kérte a gyors kihallgatást. A volt miniszterelnök azt is tudatta, hogy felesége 1981 óta mellette dolgozik, s elsősorban a képviselői választókörzetében, nem pedig a nemzetgyűlésben látott el asszisztensi feladatokat. Penelope Fillon egyelőre nem szólalt meg nyilvánosan.

Az elnökválasztási esélyeket mérő felmérésekben Marine Le Pennel, a Nemzeti Front elnökével sokáig fej fej mellett 25 százalékon haladó Francois Fillon a botrány következtében visszaesett, és már a harmadik helyen álló centrista Emmanuel Macronnal küzd a második helyért. Fillonnak 22, Macronnak pedig 21 százalékot jelez a felmérés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!