A Nemzetközi Bíróság elvetette Bosznia felülvizsgálati kérelmét a Szerbia elleni korábbi per ügyében

Külföld, 2017.03.09

Elutasította a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) Bosznia-Hercegovina beadványát, amelyben Szarajevó a Szerbiával szemben tíz éve lefolytatott perben hozott ítélet felülvizsgálatát kérte.

Az ICJ az indoklás szerint azért utasította el a kérelmet, mert megkérdőjeleződött a dokumentumot benyújtó boszniai képviselő legitimitása. A hágai döntésben - amelyet a szerb és a boszniai sajtó is ismertetett - emellett az olvasható, hogy a felülvizsgálatot nem a hivatalos szervek kezdeményezték, mivel a beadásáról eltért a háromtagú boszniai államelnökség tagjainak véleménye.

A Nezavisne Novine című boszniai napilap internetes oldalának beszámolója szerint a hágai döntésről levélben értesítették az elnökség mindhárom - szerb, horvát és bosnyák - tagját.

A hágai Nemzetközi Bíróság tíz éve felmentette Szerbiát mint államot a boszniai Srebrenicában véghezvitt népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól, de megállapította, hogy Belgrád megszegte azt a kötelezettséget, amelynek alapján meg kellett volna akadályoznia az ilyen cselekményeket a jugoszláv utódállamban. A Szarajevó beadványára indított eljárást lezárva az ENSZ-bíróság megállapította, hogy Srebrenica városánál, ahol 1995-ben csaknem 8000 boszniai muzulmánt gyilkoltak meg, népirtás történt. Az ENSZ-békefenntartók védelme alatt álló Srebrenica elfoglalása után, 1995 júliusában elkövetett mészárlások kimerítik a népirtás fogalmát, s azokat "a boszniai szerb hadsereg tagjai követték el" - állt az ítéletben. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni.

A felülvizsgálatot az eljárás lezárásától számítva tíz éven belül lehetett kérelmezni, ez a határidő február 26-án járt le. Bakir Izetbegovicnak, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagjának kezdeményezését a tíz évvel ezelőtti ítélet felülvizsgálatára Belgrád és a boszniai szerbek egyaránt bírálták. A felülvizsgálati kérelem beadását nem támogatta az államelnökség szerb és horvát tagja.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúban több mint százezren vesztették életüket. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint a 3,5 milliós ország lakosságának a fele bosnyák, 30 százaléka szerb, 15 százaléka pedig horvát nemzetiségű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!