A nyugat-balkáni vámunió és az egységes gazdasági térség kialakításáról tárgyalt a szerb államfő és a boszniai elnök

Külföld, 2017.09.07

Az alacsonyabb vámok és a kereskedelmi könnyítések a nyugat-balkáni térség minden országa számára előnyökkel járnának - értett egyet Dragan Covic, a háromtagú boszniai államelnökség soros, horvát elnöke, valamint Aleksandar Vucic szerb államfő csütörtöki szarajevói találkozóján.

A Nezavisne Novine című boszniai napilap internetes oldalának beszámolója szerint a két politikus közös sajtótájékoztatón ismertette azokat a - főként gazdasági - témákat, amelyekről a szerb elnök kétnapos szarajevói látogatásának első napján tárgyaltak.

Aleksandar Vucic kiemelte, néhány hónappal ezelőtt vetette fel először a nyugat-balkáni országok vámuniójának ötletét, és ezt Szarajevó is támogatta. Szerinte a vámunió megmutathatná, milyen erősek is a "nyugat-balkáni hatok" közössége, vagyis Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Macedónia és Albánia együtt, és az egész régió számára gazdasági növekedést tudnának felmutatni, illetve egységes térségként tudnának az Európai Unió partnerei lenni.

Hozzátette, a kétoldalú kapcsolatok erősítésére is szükség van, és a jelenlegi másfél milliárd eurós kereskedelmi árucsere-forgalmat rövid időn belül kétmilliárdra lehetne növelni. A szerb államfő szerint a gazdasági kapcsolatok javulásával a két ország és a két nép közötti kapcsolat is jobbá válna. Kiemelte, szerinte mindkét fél célja a térség békéjének és stabilitásának megőrzése, ezért nincs szükség további politikai játszmákra.

Dragan Covic rámutatott, hogy a találkozón a Szerbia és Bosznia-Hercegovina között fennálló határvitáról is szó volt, és reményét fejezte ki, hogy a 357 kilométeres határszakasz szóban forgó három százalékáról hamarosan meg tudnak egyezni. Hozzátette: az elhangzott témák részleteiről az illetékes miniszterek tárgyalnak pénteken.

A háromtagú boszniai államelnökség soros elnöke kiemelte, nagy jelentősége van annak, hogy hat év után újra szerb államfő látogatott az országba, szerinte ez is a két ország kapcsolatában kialakult pozitív változás eredménye.

Legutóbb 2011-ben látogatott szerb államfő Bosznia-Hercegovinába Boris Tadic személyében, Tomislav Nikolic 2012 és 2017 közötti mandátuma idején nem utazott a szomszédos országba. Aleksandar Vucic viszont miniszterelnökként többször is járt ott, és akkor is a két ország és a két nép megbékélésének fontosságáról beszélt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!