A Pew közvélemény-kutató intézet szerint csökkent az Egyesült Államok iránti bizalom

Külföld, 2017.06.27

A Pew amerikai  közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése szerint csökkent a  külföld bizalma az Egyesült Államok iránt, amióta Donald Trump az elnök.

Az intézet 37 országban, 40 ezer embert kérdezett meg az amerikai országimázsról. A felmérésből kitűnt, hogy különösen Nyugat-Európában alacsony az amerikai elnök támogatottsága. A 40 ezer válaszadó 74 százaléka az amerikai elnök iránti bizalmatlanságát fejezte, ki, s csak 22 százalékuk fogalmazott úgy, hogy bízik Donald Trumpban.

A jelentés szerint különösen alacsony az amerikai elnök politikájának támogatottsága az Egyesült Államok hagyományos szövetségesei körében. Németországban 11, Franciaországban 14, az Egyesült Királyságban 22 százalék, Spanyolországban pedig 7 százalék vélekedett mindössze úgy, hogy az amerikai elnök "helyesen cselekszik a világpolitika ügyeiben". Egyedül Oroszországban és Izraelben volt nagyobb Donald Trump elismertsége, mint elődjéé, Barack Obamáé.

Jelentősen hozzájárult a bizalom csökkenéséhez az a tény, hogy Washington felmondta a párizsi klímaegyezményt, és kivonult több nemzetközi kereskedelmi megállapodásokból.

A Pew kutatóközpont pártoktól független, nonprofit szervezet. Társadalompolitikai kutatásokkal, elemzésekkel és közvélemény- kutatással foglalkozik, a székhelye Washingtonban található.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!