A reformok elmaradása miatt bírálta Bosznia-Hercegovinát Johannes Hahn

Külföld, 2017.12.04

Az Európai Unió minden korábbinál jobban támogatja Szarajevó európai integrációját, ez a lelkesedés azonban Bosznia-Hercegovinán nem látszik, hiszen évek óta késlekednek a szükséges reformintézkedések - fogalmazott Johannes Hahn uniós bővítési biztos hétfőn a boszniai fővárosban.

Úgy vélte, hogy a boszniai politikai élet szereplői egymással vannak elfoglalva, és láthatólag sokkal inkább érdeklik őket a nacionalista témák, mint az, hogy az előttük álló feladatokra figyeljenek.

Johannes Hahn emlékeztetett arra, hogy az ország vezetése 2016 februárjában átadta uniós csatlakozási kérelmét, ezzel pedig azt a kötelezettséget is vállalta, hogy kitölti a Brüsszel által összeállított kérdőívet. A 3200 kérdésből álló dokumentumot már vissza kellett volna küldeni az Európai Bizottságnak, hogy folytatódhasson Bosznia-Hercegovina integrációja, ám ezt a boszniai vezetők mindeddig elmulasztották megtenni. Emellett az ország vezetése azt is vállalta, hogy végrehajt számos reformot, erősíti a jogállamiságot, új munkahelyeket teremt, és javít a közigazgatás minőségén és átláthatóságán.

Johannes Hahn hétfőn a háromtagú boszniai államelnökség horvát és bosnyák tagjával találkozott. Vendéglátói azt hangoztatták, hogy elkötelezettek az európai integráció mellett, és Szarajevó európai útjának nincs alternatívája. Elhangzott, hogy Szarajevó december 15-ét jelölte meg a kérdőív visszaküldésének dátumaként, és addig válaszolnak is a brüsszeli kérdésekre.

Az európai integráció szempontjából a volt jugoszláv tagköztársaságok közül Bosznia-Hercegovina a sereghajtó, hiszen Szlovénia és Horvátország már az EU tagjai, Szerbiával, Montenegróval és Macedóniával pedig már elkezdődtek a csatlakozási tárgyalások.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!