A román jegybank tovább emelte az idei inflációs előrejelzést

Külföld, 2017.11.09

A román jegybank jelentősen megemelte az idei inflációs előrejelzését csütörtökön a három hónappal korábban közölt várakozásokhoz képest: míg augusztusban még csak 1,9 százalékos inflációval számolt, most már 2,7 százalékos éves inflációs valószínűsít.

Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója csütörtöki sajtóértekezletén elmondta: a jövő évi előrejelzést nem módosították, 2018-ban év végén 3,2 százalékos, míg 2019 harmadik negyedévének végén 3,1 százalékos inflációval számolnak.

A fogyasztói árnövekedéssel kapcsolatos, folyamatosan változó előrejelzésekből kiderül, hogy a román központi bankot is váratlanul érték a Bukarestben januárban hatalomra került szociálliberális kormánykoalíció gazdaságpolitikájának hatásai. Az év első felében a jegybank az eredetileg közölt 2,1 százalékról két lépcsőben mérsékelte 1,6 százalékra idei inflációs előrejelzését, ahhoz, hogy most minden korábbinál magasabb inflációs rátát valószínűsítsen.

Romániában a tavalyi év eleji négy százalékpontos, illetve az idei év eleji további egy százalékpontos áfa-csökkentése nyomán az infláció az idei év első feléig (másfél éven keresztül) negatív tartományban volt. A közalkalmazotti béremelések, a fogyasztás megugrása, az üzemanyagokra kivetett jövedéki adók emelése nyomán azonban a fogyasztói árak emelkedni kezdtek, a vártnál gyorsabb ütemben.

A fogyasztás a külkereskedelmi mérleg hiány gyors emelkedését is előidézte: a román import az év első kilenc hónapjában már csaknem 9 milliárd euróval meghaladta a kivitelt. A jelenséget kommentálva Isarescu arra figyelmeztetett: Románia külföldön teremt munkahelyeket, ha gazdasági növekedését a fogyasztás növekedésére alapozza és nem saját gazdaságának fejlesztésébe fektet be.

Szeptemberben 1,77 százalékra emelkedett a román éves inflációs ráta, amely négyéves csúcs. Legutóbb 2013 novemberében volt magasabb, 1,83 százalék az infláció Romániában.

Csütörtökön ötéves mélypontra esett a román lej az euróval szemben, azt követően, hogy szerdán a román kormány - a szakszervezetek és munkáltatók tiltakozása ellenére - 2018 januári hatállyal módosította a járulék befizetések rendszerét és ismét átírta az adótörvényt. A jegybank csütörtökön 4,6279 lejes euró-árfolyamot közölt: ennél rosszabbul csak 2012 augusztusában váltották a román fizetőeszközt az euróval szemben, amikor Traian Basescu akkori államfő felfüggesztése okozott bizonytalanságot és politikai válságot az országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!