A román kormány az Olaszországban kizsákmányolt románok helyzetéről akar tájékozódni

Külföld, 2017.03.14

Sorin Grindeanu román miniszterelnök tárcaközi küldöttséget bízott meg azzal, hogy az Olaszországban, Szicília és Calabria régióban dolgozó román vendégmunkások kizsákmányolásáról szóló sajtóhírek valóságalapjáról a helyszínen tájékozódjék - közölte kedden a kormány sajtóirodája.

Andreea Pastirnac külhoni románokért felelős miniszter és a bukaresti belügyminisztérium egy képviselője szerdán kezdi meg háromnapos munkalátogatását Olaszországban, ahol a helyi hatóságokkal, a román vendégmunkások szervezeteivel, valamint a kizsákmányolásuk ellen fellépő emberi jogi alapítványok képviselőivel találkozik.

A román kormány a brit The Observerben vasárnap megjelent riportra reagált. A hetilap szerint a szicíliai Ragusa ültetvényein több mint hétezer romániai nőt dolgoztatnak gyakorlatilag rabszolgasorban.

A brit lap által megszólaltatott áldozatok arra panaszkodtak, hogy extrém hőségben, víz nélkül, napi 12 órát dolgoztatták őket, elhagyatott szálláshelyekre, megalázó életkörülmények közé kényszerítették őket, és a testi bántalmazások is mindennaposak voltak, rajtuk kívül családtagjaikat is zsarolták, fegyverrel fenyegették.

A Megverve, megerőszakolva, kizsákmányolva - a 21. századi rabszolgaság amelyre a szicíliai mezőgazdaság alapul című cikk szerint a helyi rendőrség is tudja, hogy a zöldség-ültetvények és melegházak tulajdonosai zsarolással, fenyegetéssel szexuális szolgáltatásokra is kényszerítik az ültetvényeken dolgoztatott nőket, ám azok nagyon ritkán mernek feljelentést tenni, így a hatóságok tehetetlenek.

A The Observer egy romániai, Moldva térségéből származó nőt idéz, aki elmondta: azért vállalják mégis a megaláztatást, mert szülőföldjükön nem találnának munkát, és Olaszországban lényegesen többet keresnek az otthoni kétszáz euró (62 ezer forint) körüli átlagfizetésnél.

A román külügyminisztérium hétfői közleménye szerint eddig egyetlen román állampolgár sem kért konzuli segítséget ilyen eset miatt Románia római nagykövetségétől, vagy cataniai konzulátusától.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!