A román korrupcióellenes főügyész nem hajlandó a parlament különbizottsága elé járulni

Külföld, 2017.06.08

Laura Codruta Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze arról értesítette a 2009-es elnökválasztás ügyében vizsgálódó parlamenti különbizottságot csütörtökön, hogy nem fog a testület elé járulni.

A május első felében megalakult különbizottság jövő hétre rendelte be Kövesit, aki azonban a - bírák és ügyészek szakmai testületeként működő - Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) egy tíz éve hozott határozatára hivatkozva megtagadta kihallgatását. Az idézett CSM-határozat szerint az ügyészeket nem kötelezhetik, hogy tanúvallomást tegyenek a parlamenti bizottságok előtt, mivel az alkotmányos előírások szerint egy másik hatalmi ághoz, a igazságszolgáltatáshoz tartoznak.

A DNA főügyésze a különbizottság belső szabályzatának alkotmányosságát is megkérdőjelezte. Állítása szerint egy 1994-ből származó alkotmánybírósági határozat megállapította: sértik az alaptörvényt a képviselőház és szenátus belső működési szabályzatának azon cikkelyei, amelyek kötelezőként tüntetik fel a beidézett személyek megjelenését a parlamenti vizsgálóbizottságok előtt.

A román parlament azoknak a sajtóinformációknak a kivizsgálása érdekében alakított különbizottságot, amelyek szerint egyes állami tisztségviselők törvénytelenül befolyásolni próbálták a 2009-es elnökválasztás kimenetelét, hogy újabb mandátumhoz juttassák Traian Basescu akkor hivatalban lévő államfőt.

A DNA és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) állítólagos összefonódását rendszeresen bíráló Evenimentul Zilei című lap április elején arról cikkezett, hogy 2009-ben az erőszakszervezetek vezetői döntő módon befolyásolták a választás kimenetelét. A lap ezt azzal támasztotta alá, hogy a második forduló éjszakáján a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetői és Laura Codruta Kövesi akkori legfőbb ügyész állítólag Gabriel Oprea volt belügyminiszter lakásán találkoztak.

A szociálliberális kormánytöbbség által kezdeményezett különbizottság szabályzata büntetőeljárást helyez kilátásba azon beidézett tisztségviselők számára, akik nem hajlandók segíteni a bizottság munkáját. A jobbközép ellenzék szerint a Szociáldemokrata Párt most már nem azt akarja bebizonyítani, hogy 2009-ben Basescu valójában alulmaradt elnökválasztáson, hanem csak az érdekli, hogy meghurcolhassa az azóta korrupcióellenes főügyésszé lett Kövesit, amiért a vádhatóság a politikai elit számos jeles képviselőjét juttatta rács mögé.

A 2009-es elnökválasztás második fordulójában a hivatalban lévő Traian Basescu államfő úgy szerezte meg második ötéves mandátumát, hogy alig több mint fél százalékponttal, 70 ezer szavazattal múlta felül ellenfelét, Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnököt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!