A spanyolok nagy többsége szerint a kormány nem megfelelően kezelte a katalán függetlenségi törekvéseket

Külföld, 2017.05.28

A spanyolok nagy többsége szerint az ország kormánya nem kezelte megfelelően a katalán népszavazási törekvések nyomán kialakult krízist - derült ki a Metroscopia közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet vasárnapi számában jelentetett meg az El País című napilap.

Az országos vizsgálatban megkérdezettek 77 százaléka nyilatkozott negatívan a spanyol kormány eddigi lépéseiről. Területi bontásban nézve Katalóniában 96 százalék volt elégedetlen a madridi vezetés döntéseivel ebben a kérdésben.

A spanyol kormány kezdettől fogva elutasítja a helyi népszavazás megtartását annak alkotmányellenességére hivatkozva, épp ezért arról nem is tárgyal a katalán kormánnyal.

A Metroscopia kutatásában a többség amellett foglalt állást, hogy a központi, madridi és a helyi, barcelonai kormányzat tárgyaljon egymással ahelyett, hogy folytatná eddigi politikáját; az országos felmérésben 79 százalék, Katalóniában pedig 60 százalék támogatta a párbeszédet a felek között.

Egy legálisan, a spanyol és a katalán kormány közötti megállapodás nyomán megtartott függetlenségi referendumra a spanyol lakosság 38 százaléka mondta azt, hogy támogatná, míg 62 százaléka ellenezné. Katalóniában 71 százalék vélte úgy, hogy a kialakult vitás helyzet megoldásának ez lenne a legjobb módja, 26 százalék viszont pont az ellenkezőjét válaszolta.

Mind Spanyolország, mind Katalónia lakosságának többsége úgy látja, hogy kevés vagy szinte semmi az esélye annak, hogy a közeljövőben megvalósuljon a katalán függetlenség. Katalóniában a felmérésben résztvevők 62 százaléka adta ezt a választ, míg az ország többi részén 85 százalék nyilatkozott így.

A katalán kormány azonban továbbra sem mond le arról, hogy ősszel népszavazást rendezzen az autonóm régió függetlenné válásáról Spanyolországtól.

Carles Puigdemont katalán elnök néhány napja levelet küldött Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnöknek, amelyben "elengedhetetlennek" nevezte, hogy a két kormány párbeszédet folytasson egy törvényes népszavazás összehívásáról Katalóniában.

A spanyol kormányfő válaszlevelében elutasította, hogy tárgyaljon a függetlenségi referendumról, mert az - mint írta - megtöri "az alkotmányos rendet" és "súlyos fenyegetést jelent az együttélésre".

A spanyol alkotmánybíróság korábbi döntésében alkotmányellenesnek ítélte a katalán függetlenségi népszavazást és az elszakadási törekvéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!