A statisztika szerint Ukrajnában átlag napi háromezer munkakereső talál állást

Külföld, 2016.11.23

Az év első tíz hónapjában 655,3 ezer munkanélküli kapott állást Ukrajnában, 24 ezerrel több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában - ismertette szerdán Kijevben a legfrissebb statisztikai adatokat Szerhij Kravcsenko, a foglalkoztatásért felelős állami szolgálat helyettes vezetője.

A tisztségviselő hozzáfűzte: ez azt jelenti, hogy minden munkanapon több mint háromezer álláskereső talál magának a hivatalon keresztül új munkalehetőséget.

Kravcsenko megjegyezte viszont, hogy sajnálatos módon az álláskeresők egy része nem munkahelyet akar találni, hanem csak a segélyért keresi fel a munkaügyi központokat.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az állásajánlatokon túl számos más szolgáltatást is nyújtanak a központok. Egyebek közt pszichológusok segítik az álláskeresőket abban, hogy a természetüknek, érdeklődésüknek, képességeiknek leginkább megfelelő hivatást találjanak. Ezen kívül ingyenes átképzéseket is indít a munkaügyi hivatal a hiányszakmák széles skálájában, kezdve a kétkezi munkáktól a felsőszintű informatikai képzésekig. Indítanak továbbá üzleti képzéseket is, amelyhez kapcsolódóan az álláskereső egyszeri támogatást is kap saját vállalkozása beindításához.

A hivatalvezető elmondta, hogy a lehetőségek körét folyamatosan bővítik, nemrég ingyenes angolnyelv-tanfolyamokat és online oktatást is indítottak.

Kiemelte még, hogy a munkaügyi központok nemcsak állandó álláslehetőségeket, hanem idénymunkákat is ajánlanak az elhelyezkedni kívánóknak.

Az állami statisztikai hivatal a napokban közölte, hogy októberben hivatalosan 316,2 ezer új munkanélkülit regisztráltak. A kormány a jövő évi költségvetés tervezetében 8,7 százalékos munkanélküliségi aránnyal számolt.

A munkanélküli segély októberben átlag havi 1884 hrivnya, azaz mintegy 21 ezer forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!