A szerb elnök ismét felvetette az előrehozott parlamenti választások lehetőségét

Külföld, 2017.10.31

Aleksandar Vucic szerb elnök nem zárja ki annak lehetőségét, hogy tavasszal, a belgrádi önkormányzati választással egy időben előrehozott parlamenti választást is rendezzenek Szerbiában.

Az államfő a Pink Televízió hétfő esti interjúműsorában beszélt arról, hogy ő maga ugyan nem szeretne választást, ám az általa vezetett jobbközép Szerb Haladó Pártban (SNS) egyre többen támogatják az elképzelést, illetve az ellenzék is azt szeretné, ha lemérnék a kormány támogatottságát.

Az elnök véleménye szerint észszerű érvek szólnak az előrehozott parlamenti választások kiírása mellett, például össze lehetne hangolni az összes voksolást, azaz ha tavasszal újra parlamenti választást tartanának, úgy 2022-ben egyszerre lehetne dönteni az elnök személyéről, a főváros vezetéséről, valamint a képviselőház összetételéről.

Aleksandar Vucic arról is beszélt, hogy ez az utolsó megbízatási időszaka, nem akarja a jövőben az országot vezetni. Mint mondta: nem azért döntött így, mert fél az ellenzéktől, "ők 2040-ig sem tudnák legyőzni", hanem így tartja helyesnek.

Szerbiában a legutóbb tavaly áprilisban tartottak előrehozott parlamenti választást, de 2014 májusában is idő előtt kellett az urnák elé járulniuk az állampolgároknak. Azt megelőzően 2012-ben tartottak voksolást, ám egy évvel később már át is alakították a kormányt. Mivel az idei áprilisi elnökválasztást a korábbi miniszterelnök, Aleksandar Vucic nyerte meg, így május óta új kormányfője van az országnak. Ana Brnabic kinevezése több ok miatt is meglepte a közvéleményt: a párton kívüli politikus lett ugyanis a nyugat-balkáni ország első női, illetve nyíltan leszbikus miniszterelnöke. A döntés bírálói már akkor úgy vélték, Ana Brnabic nem sokáig ülhet a kormányfői székben, az utóbbi évek tapasztalatai alapján sokan arra számítottak, hogy a tavaszi belgrádi választásokkal egy időben ismét előrehozott parlamenti választást tarthatnak, amikor a legnagyobb szerb pártba, a SNS-be tartozó személy kerülhet a kormány élére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!