A szerb miniszterelnök szerint rosszul idézték az Oroszország és az EU közötti választásról szóló nyilatkozatát

Külföld, 2017.07.07

Ana Brnabic szerb miniszterelnök szerint a Bloomberg amerikai hírügynökség rosszul értelmezte az Európai Unióval és Oroszországgal fenntartott kapcsolatra vonatkozó kijelentését, amikor azt írta, "ha választania kell Moszkva és az EU között, Szerbia az utóbbit fogja választani", állítása bizonyítékaként pedig átadta az interjú átiratát Oroszország belgrádi nagykövetének.

A szerb sajtó pénteki beszámolója szerint még Aleksandar Vucic köztársasági elnök is megszólalt az ügyben, és igyekezett tompítani a miniszterelnök állítólagos kijelentését. Az elnök leszögezte: Szerbia az európai integráció útjára lépett, de ez nem veszélyeztetheti és nem is fogja veszélybe sodorni az Oroszországgal fenntartott jó viszonyt. "Szerbia nem változtat ezen az egyértelmű és elvszerű külpolitikáján" - fogalmazott Vucic.

A szerb sajtóban kedden jelent meg a szerb kormányfő Bloombergnek adott interjúja, amelyben arról beszélt, hogy Szerbia célja egyértelműen az európai uniós tagság, de hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, a vallás és a kultúra által megalapozott érzelmi kapcsolat fűzi Moszkvához, amennyiben azonban választania kellene, Brüsszel mellett döntene. Ana Brnabic szerint ez az a mondat, amely pontatlanul jelent meg a Bloomberg interjújában, mindazonáltal a szerb újságíróknak nem mondta el, pontosan hogyan is fogalmazott, illetve mire gondolt.

Kijelentése után Ivica Dacic külügyminiszter azonnal kijelentette: nem kell olyan helyzetbe kerülni, hogy választani kelljen, Szerbia mindkét oldallal jó kapcsolatokat kíván ápolni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!