A szociáldemokraták egy kulcsemberét jelölik Romániában védelmi miniszternek

Külföld, 2017.09.12

Mihai Fifor jelenlegi gazdasági minisztert, a román kormány fő erejét adó szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsának elnökét jelölte pártja kedden a múlt héten megüresedett védelmi miniszteri posztra.

A gazdasági minisztérium élére Gheorghe Simon Máramaros megyei képviselőt, a PSD egyik alelnökét javasolták.

A védelmi tárcát eddig vezető Adrian Tutuianu alig két hónap után egy "kommunikációs hibára" hivatkozva mondott le, miután a tárca egyik közleményét a média úgy értelmezte, hogy a minisztériumnak nincs pénze a szeptemberi fizetésekre.

Az eredetileg filozófus végzettségű Fifor a PSD-t vezető Liviu Dragnea házelnök egyik bizalmi embere. Két éve a jobboldali Klaus Iohannis államfő elutasította, hogy közlekedési miniszterré nevezzék ki, mondván, hogy nincs megfelelő végzettsége. Az elnök ez alkalommal nem emelt kifogást Fifor ellen, és a PSD mindkét miniszterjelöltjének kinevezését aláírta.

Az államfő elvileg egy alkalommal elutasíthatja a kormányfő jelöltjét valamely megüresedett miniszteri posztra.

A jelöléseket Liviu Dragnea, a PSD elnöke és Mihai Tudose miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján, a PSD keddi vezetőségi ülése után jelentették be.

A 47 éves Fifor román irodalomból szerzett mesterfokozatú diplomát, antropológiából doktorált, az utóbbi tíz évben azonban politikatudományi, közigazgatási és biztonságpolitikai témákban is posztgraduális képesítéseket szerzett, s az előző parlamenti ciklusban a szenátus védelmi bizottságának tagja volt.

Fifor a hadsereg felszerelésének korszerűsítését nevezte fő feladatának. Bukarest nagyszabású haderőfejlesztést jelentett be, és vállalta, hogy az idei évtől kezdődően legalább egy évtizeden keresztül a hazai össztermék (GDP) két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

A román kormány új miniszterei kedden délután teszik le a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!