A szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot Alsó-Szászországban

Külföld, 2017.10.15

A szociáldemokraták (SPD) kapták a legtöbb szavazatot a németországi Alsó-Szászország tartományban vasárnap rendezett előrehozott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson az első eredménybecslések szerint.

A részeredményeken alapuló becslések szerint az SPD a szavazatok 37,3 százalékát gyűjtötte össze, 4,7 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2013-ban tartott választáson elért 32,6 százalékhoz képest. Ez 54 képviselői helyet jelent a 135 fős hannoveri Landtagban.

Azonban eddigi koalíciós társa, a Zöldek pártja a 2013-ban elért 13,7 százalék után a szavazatok 8,5 százalékát gyűjtötte össze, ami 5,2 százalékpontos gyengülés, és azt jelenti, hogy az SPD és a Zöldek nem tudnak ismét a tartományi gyűlés többségének támogatásával rendelkező kormányt alkotni. A Zöldek frakciója 12 képviselőből áll majd.

Az ellenzéki kereszténydemokraták (CDU) a szavazatok 34,9 százalékát szerezték meg, ami 1,1 százalékpontos csökkenés, és 51 mandátumra elég.

A liberális FDP a szavazatok 7 százalékát kapta meg, 2,9 százalékponttal gyengült a 2013-ban szerzett 9,9 százalékhoz képest. A liberálisoknak így tíz képviselőjük lesz az új Landtagban.

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) átlépte az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 5,5 százalékával debütál az alsó-szászországi tartományi gyűlésben, és 8 mandátumot szerez.

Az SPD-től balra álló Baloldalnak (Die Linke) ismét nem sikerült bekerülni a Landtagba, a szavazatok 4,8 százalékát szerezte meg.

A tartományi választást eredetileg 2018 januárjára tervezték, és azért kellett előre hozni, mert a Zöldek egy képviselője augusztusban átült a CDU-frakcióba, és a kormánykoalíció így elveszítette egy fős többségét.

A 2013-ban tartott választáson ugyan a CDU kapta a legtöbb szavazatot, de a második helyezett SPD a harmadik helyezett Zöldekkel összefogva le tudta váltani a CDU és az FDP koalícióját, amely akkor már tíz éve kormányozta Németország alapterület (47 ezer négyzetkilométer) alapján második, a lakosság létszáma (7,8 millió fő) alapján negyedik legnagyobb tartományát, amely a wolfsburgi székhelyű Volkswagen csoport fontos autóipari központ.

Stephan Weil tartományi miniszterelnök, az SPD listavezetője vasárnap az urnazárás utáni első nyilatkozatában kiemelte, hogy a szociáldemokratáknak 19 éve először sikerült választást nyerniük Alsó-Szászországban, és siker révén a következő tartományi kormányban is az SPD lesz a legnagyobb erő.

Hozzátette, hogy az SPD az AfD-n kívül a Landtag valamennyi pártjával tárgyalni kíván a közös kormányzás lehetőségéről

Bernd Althusmann, a CDU listavezetője hangsúlyozta, hogy jobb eredményre számított, de a pártjára adott szavazatok azt is üzenik, hogy a választók szerint a kereszténydemokratáknak részt kell venniük a tartomány vezetésében. Kiemelte: a szavazatok megoszlása azt is mutatja, hogy a választók leváltották az SPD és a Zöldek koalícióját.

A CDU szövetségi szervezetének főtitkára, Peter Tauber is jelezte, hogy a kereszténydemokraták hajlandóak részt venni Alsó-Szászország vezetésében, szavai szerint a párt helyi vezetői készen állnak a tárgyalásokra arról, hogy miként vállalhatnak felelősséget a tartomány irányításában.

A ZDF országos köztelevízió számára politikai közvélemény-kutatásokat készítő intézet, a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) elemzése szerint az SPD sikere elsősorban Stephan Weil személyes népszerűségének tulajdonítható, és annak, hogy a többség elégedett kormánya tevékenységével. A CDU kudarca mindenekelőtt a listavezető csekély népszerűségére vezethető vissza az intézet szerint, amely kimutatta, hogy a CDU soha nem indított még annyira kevéssé népszerű miniszterelnök-jelöltet Alsó-Szászországban, mint Bernd Althusmann.

Matematikailag lehetséges az SPD-CDU nagykoalíció, valamint a pártok színei (SPD: piros, FDP: sárga, Zöldek:zöld) alapján közlekedésilámpa-koalíciónak nevezett kormány, illetve a Jamaica-koalíció, amelyben a fekete színnel jelölt CDU vesz részt a liberálisokkal és a Zöldekkel.

Azonban az FDP előre jelezte, hogy nem hajlandó kormányozni a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel. A legtöbb elemző szerint a Jamaica-koalíció sem igen valószínű, mert a Zöldek hagyományosan baloldali irányultságú alsó-szászországi szervezete nehezen tudna együttműködni a CDU-val. Az AfD-től nemcsak az SPD, hanem a Landtag többi pártja is elzárkózik.

Az AfD sorban a 14. tartományi választáson szerepel sikeresen, így a 16 tartomány közül már 14-ben rendelkezik képviselettel.

Az alsó-szászországi Landtag-választás volt az első tartományi választás a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás óta, amelyen az SPD 20,5 százalékkal a második világháború utáni története legrosszabb eredményét érte el, és utána elhatározta, hogy az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU pártszövetséggel nagykoalícióban eltöltött évek után ellenzékbe vonul. Martin Schulz pártelnök vasárnap a ZDF-nek nyilatkozva elmondta, hogy az alsó-szászországi siker bátorító jelzés a szociáldemokratáknak, de nem változtatja meg elhatározásukat. Az SPD a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártjaként tevékenykedik majd a következő négy évben. Ez a német demokrácia érdeke is, mert a szélsőségek megerősödését csak a demokratikus baloldal és a demokratikus jobboldal közötti különbségek kiemelésével, a két oldal versengésével lehet megakadályozni - hangsúlyozta..

Szövetségi szinten a jövő héten kezdődnek a közös kormányzás lehetőségének feltérképezésér szolgáló úgynevezett szondázó megbeszélések a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek részvételével. A Bild című lap gyorselemzése szerint a CDU kudarca "kellemetlen" lehet Angela Merkelnek, de várhatóan nem okoz politikai földrengést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!