A téli viharnak már több halálos áldozata van az Egyesült Államokban és Kanadában

Külföld, 2017.03.16

Az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító téli viharnak eddig öt halálos áldozata van, és Kanadában is több ember életét vesztette a zord időjárásban.

A havazás és az erős szél Washington DC-ben és Maryland államban ugyan enyhült, de New Jerseytől északi irányban, egészen a kanadai határig, változatlanul tombol a tavaszi tél.

A hóviharok mellett egyes államokban ónos eső zuhog, a csapadék pedig az utakra fagy. New Jersey, New York, Massachusetts, Maine és Vermont államokban változatlanul megbénult az élet: a repülőjáratokat törölték, az utak életveszélyesek, az iskolák és a közintézmények elsöprő többsége továbbra is zárva. Az északi Vermont állam több városában minden idők egyik legnagyobb, de legalábbis az 1800-as évek vége óta - amióta a meteorológiai szolgálat rögzíti az adatokat - egyik legnagyobb havazása van. South Burlingtonban például 75 centiméteres hótakaró borítja a várost, a kanadai határon fekvő Jay városkában 83 centiméteres a hótakaró. New York állam egyes északi vidékein még ennél is rosszabb a helyzet. Bridgewater városában - amely a főváros, Albany és Syracuse között fekszik - egy méternél is magasabb a hófal.

Maine, New Hampshire, Massachusetts, New York, New Jersey államokban egyelőre nem enyhül a téli vihar, a havazás hurrikánerejű széllel párosul.

A vihar következtében eddig öten veszítették életüket: hárman az utakon, balesetben haltak meg, ketten pedig hólapátolás közben kaptak szívrohamot.

New Jerseyben, New Yorkban, Massachusettsban és Vermontban arra intik az embereket, hogy ne menjenek ki az utcára: az utak csúszósak, és ha nem havazik, akkor a szél miatt szinte átláthatatlan hófüggöny kavarog a levegőben. Ezeken a vidékeken a repülőterek sem fogadnak, illetve indítanak járatokat. Washington DC-ben a Dulles nemzetközi repülőtéren szerdán már megindult a forgalom.

Washingtonban egyébként a már virágba borult cseresznyefák mintegy 70 százaléka elfagyott, így a cseresznyevirágzás évente megrendezett fesztiválja az idén kevésbé látványosnak ígérkezik.

A Kanada keleti partvidéke felé továbbvonuló hóvihar az Egyesült Államok északi szomszédjánál is életeket követelt. A kanadai hatóságok összesítése szerint hat ember halt meg. Közülük ketten Québec közelében fagytak meg járműveikben, míg két másik gépkocsivezető balesetben vesztette életét. A kanadai rendőrség szerint két amerikai állampolgár vesztette életét egy lavinában a Banff Nemzeti Parkban.

Ontario és Québec tartományokban, illetve a kanadai partvidéken 70 centiméter hó esett. Erős hófúvás is volt, 140 kilométeres óránkénti széllökésekkel. Montrealban több mint 300 autó rekedt tizenkét órán keresztül a hóban. Csütörtökre virradóra majdnem 70 ezer háztartás maradt áram nélkül Kanadában. A Toronto és Montreal közötti autópályát lezárták egy tömegkarambol miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!