A török EU-ügyi miniszter élesen támadta a német és az osztrák külügyminisztert

Külföld, 2017.08.23

Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török miniszter szerdai Twitter-üzeneteiben élesen támadta Sigmar Gabriel német, valamint Sebastian Kurz osztrák külügyminisztert.

Mint írta: Gabriel nyilatkozatai nem eredetiek, csak a szélsőjobboldaliakat és a rasszistákat másolják. Az pedig, hogy a német miniszter "erre a szintre süllyedt", el kell gondolkodtassa országát - fogalmazott. Hozzátette: Gabriel tudja a legjobban, hogy valótlanok a Törökországról tett állításai. Ha európai politikusok az emberi jogokra hivatkoznak, akkor nézzenek maguk köré, miként viselkednek a menekültekkel - hangoztatta.

Folytatta: "visszájára fog fordulni" az a szándék, hogy a német politikusok a szeptember 24-i parlamenti választás előtt a hiányzó szavazatokat Törökországot támadva próbálják meg megszerezni. Celik úgy véli, hogy Gabriel Törökország és az Európai Unió kapcsolatait igyekszik "szabotálni". Kifejtette: a német külügyminiszter hosszú ideje próbál utasításokat adni a török igazságszolgáltatásnak, most pedig az EU-nak osztogat parancsokat. Kiemelte: az ilyen megnyilvánulásoknak Ankara számára nincs érvénye.

A török miniszter szerint Kurz a menekültellenes és rasszista politika jelképe, akinek a mai napig nem akadt olyan beszéde, amely az uniós vagy akár az egyetemes értékeknek megfelelne. Rámutatott: Kurz legutóbb az egyik olaszországi szigetre érkező menekültek útját akarta elvágni, mert javasolta, hogy függesszék fel a sziget hajóforgalmát.

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt pénteken Isztambulban újságíróknak nyilatkozva arra szólította fel a Németországban élő törököket, hogy a szeptember 24-i német parlamenti választáson ne szavazzanak olyan pártra, amely "Törökország ellensége". Az államfő név szerint említette a Kereszténydemokrata Uniót (CDU), amelynek Angela Merkel német kancellár az elnöke, továbbá a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) és a Zöldeket.

A napokban Gabriel és Kurz is keményen bírálta és elítélte azt, hogy Erdogan beavatkozik más országok belügyeibe. A török államfő mindkettőjük szerint megpróbálja eszközként használni a török etnikai közösségeket, különösképpen Németországban és Ausztriában. Megoszt, és az Európai Unióba viszi át a törökországi konfliktusokat.

Gabriel a múlt hónapban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígért Ankarával szemben, arra hivatkozva, hogy a túlhajtott kormányzati tisztogatásokkal, amelyek német állampolgárokat is érintenek, elfordul az európai értékektől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!