A török külügyminisztérium bekérette a holland ügyvivőt

Külföld, 2018.02.23

A török külügyminisztérium bekérette pénteken Ankarában a holland ügyvivőt, miután a holland parlament népirtásnak ismerte el csütörtökön az örmények ellen az Oszmán Birodalom végnapjaiban elkövetett bűnöket - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A tárca pénteki közleménye alapján Ankara tiltakozását fejezte ki Erik Westrate-nek és hangsúlyozta: a holland parlamentnek nem kéne magát a bíróság helyébe helyeznie.

A holland parlament alsóháza csütörtökön elsöprő többséggel népirtásnak minősítette az örmény kisebbség ellen az egykori Oszmán Birodalomban elkövetett első világháborús tömegmészárlást. Ugyanakkor Sigrid Kaag holland külügyminiszter kijelentette, hogy a parlamenti döntés ellenére a kormány továbbra sem fogja elismerni az örmény népirtást.

A török külügyminisztérium csütörtök este közleményt adott ki, amelyben "szigorúan" elítélte a holland parlament határozatát, de egyúttal jelezte, hogy nem hagyja figyelmen kívül a holland kormány hozzáállását.

Ömer Celik török EU-ügyi miniszter pénteken újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a holland parlament döntése nem segíti elő sem a török-holland párbeszédet, sem a török-örmény kapcsolatok normalizálását. Egyúttal leszögezte: a határozat Törökország szempontjából érvénytelen.

Történészek szerint az első világháború alatt, 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak meg az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották végre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!