TV műsor

A török tüzérség ágyúlövéseket adott le a szíriai Idlíb tartomány irányába

Külföld, 2017.10.08

A török tüzérség vasárnap leadott néhány ágyúlövést a dél-törökországi Hatay tartományból az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány irányába, hogy így segítse a szövetséges Szíria Szabad Hadsereg (SZSZH) mérsékelt lázadóinak előrenyomulását a Tahrír es-Sám szélsőségesei ellen - jelentette az NTV török hírtelevízió török katonai forrásokra hivatkozva.

Az NTV beszámolója szerint négy-öt, a Dogan török hírügynökség közlése alapján hét lövést adtak le a török ágyúk.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szombaton jelezte: a török haderő és az Ankara által támogatott SZSZH jelentős hadműveletbe kezd Idlíbben, amely a mérsékelt lázadók mellett részben a Tahrír es-Sám dzsihadista szövetség ellenőrzése alatt áll.

Az idlíbi hadművelet része a Törökország, Oroszország és Irán által szeptember közepén Asztanában kötött feszültségcsökkentési megállapodásnak. Az egyezmény értelmében a felek biztonsági övezeteket alakítanak ki Szíriában az érvényben lévő általános tűzszünet fenntartásáért. A szélsőséges lázadók az SZSZH-tól eltérően nem hajlandók fegyverszünetet kötni Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával.

Erdogan szombaton azt is bejelentette, hogy az SZSZH szombaton már megkezdte a műveletet, amelyhez a török egységek később fognak csatlakozni. Az NTV szíriai határon tartózkodó tudósítója vasárnap jelentette, hogy a török hadsereg már felsorakozott a szíriai határon, a beavatkozásra bármikor sor kerülhet.

Nyugat-európai hírügynökségek vasárnap szemtanúkra és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezetre hivatkozva azt jelentették, hogy török harci járművek Atmahnál átlépték a szíriai határt, majd a katonák tűzpárbajt vívtak a Tahrír es-Sám milicistáival.

Török hivatalos források nem erősítették meg, hogy az ágyúlövéseken túl más harci cselekmény is történt.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!