A Twitter értesíti azon amerikai felhasználóit, akikhez gyaníthatóan orosz propagandaanyagok jutottak el

Külföld, 2018.01.20

A Twitter közösségi média tulajdonosai értesítik azon amerikai felhasználóikat, akikhez gyaníthatóan orosz propagandaanyagok jutottak el - jelentette be a kaliforniai cég péntek este.

A San Franciscó-i székhelyű vállalat teljesen átvizsgálja felhasználói fiókjait, hogy meggyőződjön, történt-e orosz beavatkozás, befolyásolási kísérlet a 2016-os amerikai elnökválasztás folyamatába, és ennek nyomán értesíti majd egyes felhasználóit. A vállalat 677 775 felhasználónak küld értesítést, mindenkinek, aki követte, vagy egyszerűen csak párszor lájkolta (kedvelte) az Internet Research Agencyhez (IRA) kapcsolódó fiókok bejegyzéseit. Azok is értesítést kapnak, akik újratweeteltek az IRA-hoz kapcsolódó tartalmakat. Amerikai törvényhozók és számítógépes szakemberek szerint ugyanis az IRA orosz szervezet, amely alkalmazottak százait foglalkoztatja, hogy álfiókokból oroszbarát tartalmakat juttassanak el Twitter-felhasználókhoz. A Twitter már fel is függesztette ezeket a fiókokat.

A Twitter vezetői e lépésüket szerdán jelezték amerikai törvényhozóknak. Szeptemberben már felfüggesztettek 200 fiókot, októberben pedig letiltották két orosz médium, az RT és a Szputnyik hirdetéseit is. Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti politikusa pénteken este közzétett Twitter-bejegyzésében elismerését fejezte ki a Twitternek a lépéseihez és egyúttal sürgette a többi nagy informatikai vállalatot is, hogy ellenőrizzék, vajon saját platformjaikon voltak-e orosz befolyásolási kísérletek.

Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselő pénteken este közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy "tavaly novemberben a Twitter, a Google és a Facebook vezetői nyílt bizottsági meghallgatáson vettek részt, s akkor nyilvánvalóvá vált, hogy az oroszok milyen mértékben kihasználták a társadalmunk és közösségi médiánk nyitottságával járó sebezhetőséget".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!