A vártnál erősebb ütemben növekedett a német gazdaság a harmadik negyedévben

Külföld, 2017.11.14

A beruházások és az export növekedésének köszönhetően a vártnál erősebb ütemben bővült Németország gazdasága a harmadik negyedévben a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden kiadott előzetes adatainak tanúsága szerint.

A harmadik negyedévben Európa legnagyobb gazdasága ár-, szezonális- és naptári kiigazítással 0,8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Az első negyedévben 0,9 százalékkal, a másodikban pedig 0,6 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP).

Július-szeptemberben támogatta a növekedést a külkereskedelem, miután az export gyorsabb ütemben növekedett az importnál. A közkiadások és a lakossági fogyasztás az előző negyedév szintjén stabilizálódott, az állótőke-beruházások viszont emelkedtek.

Éves összehasonlításban is gyorsult a gazdasági növekedés. Árkiigazítással számolva 2,3 százalékkal, naptári kiigazítással számolva pedig 2,8 százalékkal gyarapodott a GDP 2016 harmadik negyedévéhez képest. Árkiigazítással számolva az első negyedévben 3,4 százalékos, a másodikban pedig 1,0 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest, míg naptári hatásoktól megtisztítva a második negyedévi éves GDP-növekedés 2,3 százalékot, az első negyedévi pedig 2,1 százalékot tett ki.

A harmadik negyedévi negyedéves GDP-növekedésre elemzők 0,6 százalékot vártak, alacsonyabbat a tényleges 0,8 százaléknál. Az éves GDP-növekedési ütemre 2,3 százalékot várt az elemzői közösség, ez összhangban áll az előzetes adattal.

A harmadik negyedévi német bruttó hazai terméket 44,5 millió dolgozó állította elő, 668 ezerrel, 1,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A német kormány októberben javította növekedési előrejelzését, így a korábban várt 1,5 százalék helyett immár arra számít, hogy idén 2,0 százalékkal bővül a gazdaság. A belső fogyasztás növekedésének lassulása - idén 2,2, jövőre pedig 2,1 százalék - azt eredményezheti, hogy ismét a külkereskedelem veszi át a gazdasági növekedés hajtóerejének szerepét. Idén 3,5 százalékkal, jövőre pedig 4 százalékkal növekedhet a német áruk és szolgáltatások exportja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!