A vártnál erősebben romlott az ifo német üzleti hangulatindexe februárban

Külföld, 2018.02.22

A vártnál nagyobb mértékben romlott, de így is erős szinten maradt az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe februárban.

A müncheni székhelyű intézet csütörtökön közölte, hogy a januári 117,6 pontról februárban 115,4 pontra süllyedt üzleti hangulatindexének értéke. Elemzők 117,0 pontra gyengülő mutatót vártak.

Az index elemei közül a gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató a januári 127,8 pontról 126,3 pontra esett. Szakértők is gyengülő mutatóra, 127,0 pontra számítottak.

A hat hónapra előretekintő várakozások mutatója is romlott, a januári 108,3 pontról 105,4 pontra süllyedt. Szakértők enyhébb visszaesést, 107,9 pontot vártak.

Clemens Fuest, az ifo vezetője rámutatott, hogy bár a vállalatok kevésbé elégedettek a jelenlegi üzleti körülményekkel, az indikátor még így is 1991 óta a második legmagasabb értéken áll. "Ez azt jelzi, hogy az első negyedévben 0,7 százalékkal növekszik a gazdaság" - hangoztatta.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy 7 ezer gazdasági szereplő megkérdezésével németországi üzleti hangulatindexét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!