A vártnál jobban alakult a német kiskereskedelmi forgalom júliusban

Külföld, 2015.08.31

Növekedett, mégpedig az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben a kiskereskedelmi forgalom volumene Németországban júliusban.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn kiadott jelentésében szereplő előzetes adatok szerint júliusban éves szinten, reálértéken számolva, 3,3 százalékkal, nominális értéken pedig 3,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

A szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom reálértéken számolva 1,4 százalékkal, nominális értéken pedig 1,3 százalékkal emelkedett júliusban az előző hónaphoz viszonyítva.

Elemzők éves szinten 1,5, havi szinten pedig 1,0 százalékos reálnövekedésre számítottak.

Az év hetedik hónapjában reálértéken számolva az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok forgalma 3,6 százalékkal, nominális értéken számolva pedig 3,9 százalékkal ugrott meg éves szinten. A nem élelmiszeripari termékek esetében még erősebb, 4,2, illetve 4,8 százalékos emelkedést mért a Destatis.

Az idei év első hét hónapjában reálértéken 2,6 százalékkal, nominális értéken pedig 2,5 százalékkal nőtt a német kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. 2014 egészében reálértéken még csak 1,4 százalékkal, nominálisan pedig 1,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.

A német kiskereskedelmi adatok erős ingadozásokat mutatnak, jelentős mértékben módosulnak felülvizsgálatkor. Az elemzők ezért óvatosak a havi adatok megítélésében, inkább a három hónapot felölelő átlagadatokat figyelik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!