A vártnál kevésbé csökkent a ZEW euróövezeti gazdasági hangulatindexe

Külföld, 2018.02.20

Februárban a vártnál kevésbé csökkent, és ezzel együtt is magas teljesítményt tükröz a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe a kedden közzétett felmérés tanúsága szerint.

A ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) februárra vonatkozó németországi gazdasági hangulatindexe az előző havihoz képest 2,6 ponttal 17,8 pontra csökkent, de ezzel együtt is felülmúlta a 16 pontot jelző piaci elemzői várakozásokat.

A német gazdaság teljesítménye a felmérés megállapítása szerint az elkövetkező hat hónapban is emelkedni fog mind a lakossági fogyasztás, mind az exportkereslet növekedésének köszönhetően. A februári felmérés már az inflációs várakozások növekedését is kimutatta.

A felmérésbe bevont gazdasági szereplők körében ugyanakkor a kilátások javulásával párhuzamosan romlott az aktuális kondíciók megítélése: a januári 92,3 pontos rekordról februárra 2,9 ponttal csúszott lejjebb, holott elemzők 93,9 ponton újabb rekordot vártak.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatindexe februárra vonatkozóan 29,3 pontra csökkent a januári 31,8 pontról, de felülmúlta a piac 28,4 pontos várakozásait.

A felmérésbe bevont szakértők többsége, kétharmada nem várja a gazdasági kondíciók javulását az elkövetkező hat hónapban, közel egyharmaduk javulásra számít, egy kis töredékük pedig romlásra.

Az aktuális kondíciók megítélését számszerűsítő mutató viszont a januárihoz képest 1,3 ponttal 57,7 pontra emelkedett februárban.

A felmérés az euróövezetre vonatkozóan is az inflációs várakozások növekedését mutatta ki.
http://www.zew.de/en/presse/pressearchiv/rueckgang-auf-hohem-niveau/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!