A vártnál lassabban nőtt a német magánszektor februárban

Külföld, 2018.02.21

A vártnál nagyobb mértékben lassult a növekedés a német gazdaság magánszektorában februárban, de az ütem így is erős maradt.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének szerdán közölt előzetes adatai szerint a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) hathavi mélypontra, 60,3 pontra csökkent a januári 61,1 pontról, miközben elemzők enyhébb csökkenést, 60,6 pontot vártak.

A szolgáltatóipari BMI előzetes értéke 55,3 pontra - 3 havi mélypontra - süllyedt az előző havi 57,3 pontról. Elemzők 57,0 pontra számítottak.

A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor együttes teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 3 havi mélypontra, 57,4 pontra esett a januári 59,0 pontról. Elemzők enyhe csökkenést, 58,5 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb - és 50 pont feletti - érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

Az adatokat kommentálva Phil Smith, az IHS Markit főközgazdásza rámutatott, hogy a februári adatok alacsonyabbak a januárban mért hétéves csúcsokhoz képest, de így is arról tanúskodnak, hogy az euróövezet legnagyobb gazdasága továbbra is robusztus ütemben bővül. A gazdaság eddigi teljesítménye túlszárnyalja a tavalyi utolsó negyedévit, amikor is 0,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. Az IHS Markit arra számít, hogy idén január-márciusban az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal nő a német gazdaság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!