A zágrábi orosz nagykövet élesen bírálta amerikai kollégája kijelentését az INA megvásárlásáról

Külföld, 2018.02.13

Washington beleavatkozik más országok belügyeibe, és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat - közölte Anvar Azimov zágrábi orosz nagykövet kedden, reagálva Robert Kohorst, az Egyesült Államok új zágrábi nagykövetének előző napi kijelentésére, miszerint hiba volna, ha az oroszok vennék meg az INA horvát olajipari vállalatot.

Kiemelte: nem ildomos Horvátországot kioktatni arról, milyen politikát folytasson saját nemzeti és állampolgárai érdekének védelmében.

"Az önálló Horvátország egyedül választja meg partnereit, amelyek valóban, és nem csak szavakkal, reális segítséget nyújtanak gazdasága fejlődésében" - húzta alá.

Kohorst hétfőn újságíróknak azt mondta: Oroszország "zavaró tényező" a régióban, az Egyesült Államok pedig szívesebben látna az INA partnereként olyan vállalatot, amelynek érdeke, hogy Horvátország sikeres legyen. Horvátországon múlik, hogy kinek adja el az INA-t, de Washington nem szeretné, ha azt orosz vállalat venné meg, ez hiba volna - hangsúlyozta.

Igor Szecsin, a Rosznyefty vezetője még tavaly jelentette be, hogy a Mol Nyrt. helyébe lépne, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keres.

Zágráb 2014 elején nemzetközi döntőbírósághoz fordult, mert álláspontja szerint a Mol megvesztegetéssel szerezte meg az INA irányítását, és elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, továbbá a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésének megállapítására vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

A döntőbírósági határozat után Andrej Plenkovic horvát kormányfő 2016. december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

A kormány tavaly decemberben pályázatot írt ki, amelyben befektetési tanácsadót keres a vásárlás előkészítésére. A felhívásra hét cég jelentkezett, de egyelőre még nincs döntés az ügyben.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!