Áder Csehországban - Az államfő megkoszorúzta Esterházy prágai emlékhelyét, és látogatást tett Karlovy Varyban

Külföld, 2017.12.06

Áder János köztársasági elnök szerdán délelőtt a prágai Motol köztemetőben megkoszorúzta Esterházy Jánosnak, a szlovákiai magyarság két világháború közötti vezetőjének az emléktábláját, amely a temetőben létrehozott Kommunizmus Áldozatainak Emlékművén található.

A 2. világháború után letartóztatott, a fasizmussal való együttműködés vádjával 1947-ben halálra ítélt, majd - miután ítéletét életfogytiglani börtönbüntetésre módosították - a morvaországi Mírov várbörtönben 1957-ben elhunyt Esterházy János hamvait a múlt század hatvanas éveiben helyezték el titokban más politikai foglyok hamvaival együtt az akkori jeltelen motoli tömegsírban.

Esterházy János neve csak néhány éve került fel a prágai Kommunizmus Áldozatainak Emlékművére. A felvidéki magyar politikust mindmáig sem Szlovákia, sem Csehország nem volt hajlandó rehabilitálni, így hivatalosan továbbra is háborús bűnösként tartják nyilván. A csehországi magyarok azonban tisztelik Esterházyt, igyekeznek megtisztítani nevét a vádaktól, és elérni rehabilitációját.

Áder János ünnepélyes főhajtása után több csehországi magyar szervezet képviselői is megkoszorúzták az emlékművet.

A motoli megemlékezést követően - hivatalos csehországi látogatása második napján - a magyar államfő a nyugat-csehországi Karlovy Varyba utazott, ahol találkozott a régió vezetőivel. Felkereste többek között a városban található Arany János-emlékhelyeket is. A költő 1869 és 1876 között évente járt az akkori Karlsbadban gyógykezelésen. A magyar államfő koszorút helyezett el a költő egykori lakhelyének falán lévő emléktáblánál.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!