Afgán konfliktus - Kemény kritikákkal szembesült szenátusi meghallgatásain az amerikai külügyminiszter

Külföld, 2021.09.15

Kemény kritikákkal szembesült mind a republikánusok, mind a demokraták részéről Antony Blinken amerikai külügyminiszter, akit a törvényhozók az afganisztáni kivonulással kapcsolatban kérdeztek a hétfőn és kedden megtartott bizottsági meghallgatásokon - jelentette kedden az amerikai sajtó.

Blinken a nap folyamán a szenátus külügyi bizottsága előtt jelent meg, ahol "helyes dolognak" nevezte az afganisztáni katonai kivonulást, amely véget vetett Amerika leghosszabb háborújának. A külügyminiszter megjegyezte, hogy a nehézségek ellenére az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek sikerült mintegy 124 000 embert evakuálniuk. "A kiürítés rendkívüli erőfeszítést kívánt a diplomatáinktól, valamint a katonai és hírszerzési szakembereinktől, akiknek a lehető legnehezebb körülmények között kellett helytállniuk" - mondta Blinken.

Robert Menendez, New Jersey állam demokrata szenátora - aki egyben a külügyi bizottság elnöke is - azt mondta: "az Egyesült Államok kivonulásának végrehajtása egyértelműen és végzetesen hibás volt". Menendez felhívta a külügyminiszter figyelmét: "a bizottság elvárja, hogy mindenre kiterjedő magyarázatot kapjon a kormány Afganisztánnal kapcsolatos, a januári hivatalba lépésük óta meghozott döntéseiről".

"A kivonulás egy szomorú kudarc volt" - ezt már James Risch, Idaho állam republikánus szenátora mondta, aki szerint a kormány "alkalmatlansága" miatt egyrészt csökkent az Egyesült Államok nemzetközi hitelessége, másrészt ez vezetett a kabuli repülőtéren elkövetett halálos támadáshoz, amelyben az amerikai hadsereg tagjai és afgán civilek veszítették életüket.

Blinken állítása szerint a kormány minden tőle telhetőt elkövetett a "rendkívül nehéz és kaotikus körülmények között". A külügyminiszter - hétfői meghallgatásához hasonlóan - kedden ismét a Donald Trump vezette előző kormányt hibáztatta a tálibokkal 2020 februárjában kötött megállapodás miatt, amely szerinte "megkötötte Joe Biden amerikai elnök kezét".

A tárcavezető hétfőn az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt nem jelent meg személyesen, virtuálisan csatlakozott a meghallgatáshoz. "Örököltünk egy határidőt, de nem örököltünk tervet" - fogalmazott Blinken, aki azon a meghallgatáson is többször a volt elnököt és kormányát hibáztatta a történtekért. A külügyminiszter "rendkívülinek" minősítette az evakuálási erőfeszítéseket annak ellenére, hogy - mint mondta - körülbelül 100 amerikai állampolgár és valószínűleg több ezer zöldkártya-tulajdonos maradt az ázsiai országban.

Mike McCaul, Texas állam republikánus képviselője hétfőn "a szó szoros értelmében vett katasztrófának" nevezte a kivonulást. A konzervatív politikus úgy fogalmazott: "Életemben nem gondoltam arra, hogy feltétlen megadást fogok látni a tálibok felé". McCaul azzal vádolta a Biden-adminisztrációt, hogy figyelmen kívül hagyták az amerikai tábornokok és a hírszerzés figyelmeztetéseit. A képviselő szerint az Egyesült Államok "elárulta" afgán szövetségeseit.

Gregory Meeks, New York állam demokrata képviselője - aki egyben a külügyi bizottság vezetője is - védelmébe vette a jelenlegi adminisztrációt és azt mondta, hogy nem lehetett volna zökkenőmentesen elhagyni az ázsiai országot. "Örömmel meghallgatnám, hogy néz ki pontosan a zökkenőmentes kivonulás egy rendetlen, kaotikus 20 éves háborúból. Nem hiszem, hogy létezik ilyen" - fogalmazott Meeks.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!